Oglas
· · Komentari: 0

NAJBOLJI I NAJGORI DORUČAK: Tri namirnice koja nikada ne bi trebalo da jedete ujutru

Prema mišljenju nutricionista, doručak ne treba preskakati i veoma je važno da jedemo najkasnije dva sata nakon buđenja. Takođe je bitno i šta jedemo, kao i da ne upadamo u zamke reklama i posegnemo za slatkim doručkom, ističu stručnjaci, jer takav obrok izaziva velike oscilacije u šećeru, što nikako nije dobro za organizam.

1725526099_36679f6ce71c3e3b6ae8cf027622ac2a7fb90132.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Jutarnji obrok je veoma važan za telo i zdravlje, a treba da bude izbalansiran i dovoljno zasitan da bi nas "držao" do užine ili ručka. Predlog dijetetičara je da se konzumiraju jaja ili integralni sendvič sa salatom, ali ako su nas marketing i reklame navele da posegnemo za slatkim obrokom i tako počnemo dan, možemo se naći u velikom problemu.

"Slatki doručak izaziva svakodnevni 'rolekoster', odnosno oscilacije šećera", kaže biohemičarka Džese Inkaušpe, navodeći da su reklame i brendiranje doveli u zabludu da mislimo da je slatki doručak idealan način da započnemo dan, ali ovo je zapravo "marketing koji nas je lagao decenijama".

Biohemičarka smatra da tri specifične namirnice treba izbegavati ujutru, a to su slatke žitarice, sok od pomorandže i tost. Naglašava da treba da odustanemo od soka od pomorandže, proizvoda koji se lažno promoviše kao zdrav, jer realnost je da čaša soka sadrži otprilike sedam kašičica šećera, piše Miror.

"Dugo se govorilo 'popijte sok od pomorandže ujutru, to će vam dati energiju' i 'doručak treba da bude sladak, trebalo bi da budu peciva, žitarice', ali sve je to laž", pojasnila je ona.

Prerađena i hrana slatkog ukusa izlažene nas mnogim zdravstvenim rizicima, posebno onim srčanim. Takođe, utiče i na kilograme, jer imamo osećaj da nikad je dosta: 

"Zaslađena hrana, posebno žitarice za doručak, prekidaju našu sposobnost da kažemo da smo siti", naglašava dr Kris van Tuleken. 

Šta je preporuka za doručak

Sa druge strane, slana jela, kada se konzumiraju u pravim količinama i u odgovarajuće doba dana, najbolja su opcija da bismo duže ostali zadovoljni i siti. Jaja, zdrave masti kao što su avokado ili masna riba i vlakna iz povrća će nas "sprečiti" da često grickamo između obroka, jer nećemo osećati žudnju i nećemo stalno tražiti nešto slatko.

"Najbolji doručak se zasniva na proteinima. Proteini su veoma važni i treba ih jesti da biste bili siti, telu su veoma potrebni", pojašnjava.

(RT)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas