Уз филете слића припремите незаобилазни прилог - блитву и кропмпир на далматински начин. Припрема јела је једноставна, а за сат времена имаћете здрав оброк за целу породицу.
Ослић у филетима једна је од најчешћих врста морске рибе на нашим трпезама. Иако постоје бројни рецепти за припрему рибе, ми вам доносимо једноставан рецепт који ће заволети цела породица.
Најбољи део овог рецепта је што риба задржава све своје ароме, мекана је и зачињена биљним зачинима по вољи укућана.
Прочитајте још: Ову питу може да направи свака домаћица за САМО 15 минута (Фото)
Уз рибу неизоставан је и прилог, у овом случају од кромпира и блитве на далматински начин.
Потребно за припрему ослића:
- 1 паковање филета ослића
- по укусу вегета
- по укусу со
- по укусу бибер
- мало першуна
- маслиново уље
- алуминијаска фолија за печење
Припрема ослића:
Тепсију облозити алуминијском фолијом тако да се цели филети умотају у фолију.
Филете ослића одмрзнути, па их добро посушити папирним убрусом. Онда их посолити и поређати у тепсију. Побиберити, сипати вегету или биљни зачин и поуљити, па посути першуном.
По жељи можете додати још неких зачина које волите. Затворити добро рибу са свих страна фолијом.
Прочитајте још: Ово јело се служи у најелитнијим ресторанима, а можете га спремити за само 200 динара
Пећи их у загрејаној рерни на 200 степени око 50 минута.
Фото: Новости магазин
Потребно за припрему прилога:
- две везе блитве
- 4 већа кромпира
- 5 чена белог лука
- 250 милилитара маслиновог уља
- со
- сирће
Припрема прилога:
Очистити кромпир и исећи га на комаде у величини залогаја. Сипати у дубљу шерпу, налити воде и сипати две кашике сирћета. Кувати 45 минута или док виљушка лагано не пролази кроз комаде кромпира.
Са стране, очистити бели лук, па га исецкати на ситно. Помешати га са маслиновим уљем и оставити маринаду док се кромпир кува.
За то време опрати блитву, одсећи беле дршке, и насецкати је на центиметар-два ширине.
Извадити скувани кромпир са решеткастом кашиком, а у води у којој се кувао ставити блитву и кувати је 7 минута. Процедити воду и блитву ставити у хладну воду. Тако ће боја остати изражајно зелена.
Ставити већу посуду или тигањ на шпорет, сипати бели лук са уљем. Након што лук порумени, додати кромпир и добро оцеђену блитву. Пржити са мешањем неколико минута, па по жељи налити једну кашику сирћета у прилог или га посолити по укусу.