Уколико све припремите унапред и радите стрпљиво кућица ће бити лепша него куповна.
Радмила Живаљевић сваке године направи невероватну кућицу од медењака, а поред искуства каже да је неопходно имати и стрпљења.
Прочитајте још: Ове ТОРТИЦЕ су претеча капкејкова, укусније су и здравије! Треба вам само ЧАША (ФОТО)
Најважнији савет је да тесто треба направити неколико дана раније, а када се испеку делови кућице морају добро да се охладе и осуше, најмање један дан. Кућица се прво украси, па тек онда лепи. Уколико ивице нису равне ножем се саструже оно што је вишак.
Прво се лепе зидови и добро осуше, па онда кров.
Лепком, односно глазуром се прво лепе зидови и пажљиво држе рукама неколико минута док се добро не залепе. Тек када је кућица чврсто залепљена (најмање пола сата) лепи се кров. Када се залепи кућица додатно се ојача глазуром, а онда се и украси.
Прочитајте још: Купите две крушке и направите брзо и лако овај ЕЛЕГАНТНИ слаткиш попут француских кувара (Фото)
Кућица се, дакле, прво украшава. То је најједноставније урадити бомбонама, али и глазуром, јесивим шљокицама или фонданом.
Прочитајте још: Најлакши викенд-слаткиш: Пупољци РУЖИЦА од лиснатог теста за 100 динара (ФОТО)
Рецепт за тесто:
- 150 грама меда
- 70 грама бутера
- 2 јаја
- 150 грама шећера у праху
- 500 грама брашна
- сода бикарбоне
- кашикица ђумбира и цимета
Помешају се мед и бутер. Миксером се измуте два беланца, додају се два жуманца, цимет, ђумбир и шећер у праху, па мед и бутер и брашно. Тесто се направи и остави да одстоји најмање два дана. Онда се развуче, добро побрашни и исеку делови кућице.
Од вишка направите колачиће као јелке којима ћете украсити кућицу. Пече се у загрејаној рерни 20 минута.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ