Ukoliko sve pripremite unapred i radite strpljivo kućica će biti lepša nego kupovna.
Radmila Živaljević svake godine napravi neverovatnu kućicu od medenjaka, a pored iskustva kaže da je neophodno imati i strpljenja.
Pročitajte još: Ove TORTICE su preteča kapkejkova, ukusnije su i zdravije! Treba vam samo ČAŠA (FOTO)
Najvažniji savet je da testo treba napraviti nekoliko dana ranije, a kada se ispeku delovi kućice moraju dobro da se ohlade i osuše, najmanje jedan dan. Kućica se prvo ukrasi, pa tek onda lepi. Ukoliko ivice nisu ravne nožem se sastruže ono što je višak.
Prvo se lepe zidovi i dobro osuše, pa onda krov.
Lepkom, odnosno glazurom se prvo lepe zidovi i pažljivo drže rukama nekoliko minuta dok se dobro ne zalepe. Tek kada je kućica čvrsto zalepljena (najmanje pola sata) lepi se krov. Kada se zalepi kućica dodatno se ojača glazurom, a onda se i ukrasi.
Pročitajte još: Kupite dve kruške i napravite brzo i lako ovaj ELEGANTNI slatkiš poput francuskih kuvara (Foto)
Kućica se, dakle, prvo ukrašava. To je najjednostavnije uraditi bombonama, ali i glazurom, jesivim šljokicama ili fondanom.
Pročitajte još: Najlakši vikend-slatkiš: Pupoljci RUŽICA od lisnatog testa za 100 dinara (FOTO)
Recept za testo:
- 150 grama meda
- 70 grama butera
- 2 jaja
- 150 grama šećera u prahu
- 500 grama brašna
- soda bikarbone
- kašikica đumbira i cimeta
Pomešaju se med i buter. Mikserom se izmute dva belanca, dodaju se dva žumanca, cimet, đumbir i šećer u prahu, pa med i buter i brašno. Testo se napravi i ostavi da odstoji najmanje dva dana. Onda se razvuče, dobro pobrašni i iseku delovi kućice.
Od viška napravite kolačiće kao jelke kojima ćete ukrasiti kućicu. Peče se u zagrejanoj rerni 20 minuta.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU