Да ли сматрате да све оно за шта кажемо “па штета да се баци” заиста завршава у паштети или да је ово намирница коју радо и без оклевања служите за доручак, ужину или вечеру својој породици И пријатељима
Морамо да признамо да бисте у оба случаја били у праву, али разлика између ова два мишљења је, веровали или не, у мудрости. Да ли ћете дозволити да будете жртва предрасуда или ћете мудро одабрати које намазе је, па, штета пропустити и у њима не уживати? Предрасуде о паштети живе а ми откривамо ко их руши и због чега је од потрошача широм Европе означена као бр. 1.
Који делови меса завршавају у којој паштети?
Тачно је да се неке паштете праве од оних делова меса који можда не би били први избор за оброк. Неке индустрије оне квалитетније делове користе за продају, а оне који не могу да се нађу у витринама месара прерађују у паштете и остале месне прерађевине. Међутим, постоје и они произвођачи који раде управо обрнуто: најквалитетније делове рибљег или кокошијег меса користе за прављење месних и рибљих намаза, а оно што не задовољава стандард једноставно не користе. Желите да знате ко то ради? Прочитајте текст до краја.
Фото: Промо
Шта се паштети додаје?
Свакако да ниједна паштета није направљена само од меса, већ се додају зачини, уља и евентуално састојци попут павлаке и поврћа. Емулгатори, палмино уље, конзерванси, појачивачи ароме, глутен су састојци које пажљиво треба читати на декларацији јер у већим количинама могу бити штетни. Међутим, не садрже их све паштете, па увек можете бирати оне које прате БЕЗ (FREE FROM) формулу која значи да су направљене без конзерванса, вештачких боја, појачивача арома, палминог уља и глутена. Долазимо и до зачина који умеју да буду пресудни јер утичу на то да укус прође или не прође тест. За паштете се углавном мисли да садрже превисе соли и масти, али да ли је то нужно? Наравно да није, јер чак и паштете могу бити направљене са искључиво биљним зачинима и уљима, према рецептурама које су прилагођене чак и деци јер садрже смањени проценат соли и масти.
У којим условима се паштета производи?
Након селекције комада меса, следи процес њихове прераде. Често тек уколико видимо како се једна паштета производи можемо бити сигурни да је у њој све оно што желимо или пак не желимо да једемо. Веровали или не, неки произвођачи чак дају и ту могућност, а за оне који не могу да оду до фабрике, могу да погледају видео.
Фото: Промо
Видели смо да постоје две стране медаље, а онај ко руши митове о паштети зна још једну добру страну, и то добру страну хлеба. Добра страна хлеба али и кроасана, штапића, земички, кифли и другог пецива, свакако је Аргета, бр. 1 месна и рибља паштета у Европи.
Добре ствари не треба мењати, али их треба пробати и због тога Аргета позива све да опробају своје прстиће и направе хлебове који ће, ако ни због чега другог, онда због вашег уложеног труда, заслужити да на својој најбољој страни имају неки од укуса бр.1 паштете – Аргете.