Пијани шаран је идеалан рецепт за Велики петак.
Састојци
- шаран (1,5 до 2 кг)
- 200 гр посног маргарина
- 3 чена белог лука
- 1 главица црног лука
- чаша белог вина (око 250 мл)
- 2 кашике презле
- 2 ловорова листа
- першун и рузмарин
- кора једног лимуна
- со и бибер
Прочитајте још: Јело које ћете појести у једном даху: Сатараш по рецепту наших бака (ФОТО/ВИДЕО)
Припрема
Улупајте маргарин тако да буде пенаст, затим додајте, першун, кору лимуна, рузмарин. Посолите и побиберите. Све заједно измешати док се не добије глатка маса.
Додати исецкан црни лук и изгњечен бели лук.
Овом смесом намажите шарана споља и изнутра.
У тепсију усути мало белог вина и уља, а затим ставити шарана да се пече на 180 степени око 20 минута.
Прочитајте још: Сочно и укусно, решење за сваки празник: Кремасти воћни колач са вишњама (ФОТО/ВИДЕО)
Након 20 минута, извадити посуду из рерне, посути шарана презлама и додати ловоров лист.
Вратити у рерну да се још пече.
Шаран је готов кад фино порумени.
Печеног шарана је најбоље послужити топлог уз младе кромпириће.