Pijani šaran je idealan recept za Veliki petak.
Sastojci
- šaran (1,5 do 2 kg)
- 200 gr posnog margarina
- 3 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- čaša belog vina (oko 250 ml)
- 2 kašike prezle
- 2 lovorova lista
- peršun i ruzmarin
- kora jednog limuna
- so i biber
Pročitajte još: Jelo koje ćete pojesti u jednom dahu: Sataraš po receptu naših baka (FOTO/VIDEO)
Priprema
Ulupajte margarin tako da bude penast, zatim dodajte, peršun, koru limuna, ruzmarin. Posolite i pobiberite. Sve zajedno izmešati dok se ne dobije glatka masa.
Dodati iseckan crni luk i izgnječen beli luk.
Ovom smesom namažite šarana spolja i iznutra.
U tepsiju usuti malo belog vina i ulja, a zatim staviti šarana da se peče na 180 stepeni oko 20 minuta.
Pročitajte još: Sočno i ukusno, rešenje za svaki praznik: Kremasti voćni kolač sa višnjama (FOTO/VIDEO)
Nakon 20 minuta, izvaditi posudu iz rerne, posuti šarana prezlama i dodati lovorov list.
Vratiti u rernu da se još peče.
Šaran je gotov kad fino porumeni.
Pečenog šarana je najbolje poslužiti toplog uz mlade krompiriće.