Боза је старо турско пиће, а некада нисте могли да уђете у посластичарницу која у понуди нема овај укусан напитак.
Најчешће се конзумирао лети, јер не постоји ништа боље од хладне бозе када су напољу врућине. Прави се од састојака необичних за сок, као што су брашно и квасац, али укус је заиста невероватан. Подсетите се детињства и направите укусан сок од бозе који ће одушевити и новије генерације.
Састојци:
- 5 л воде
- 4 кашике кукурузног брашна
- 1 кашика обичног брашна
- 1 кесица сувог квасца
- 400 г шећера
Припрема:
У шерпу сипајте воду и оставите да прокључа. Затим у посуди размутите брашно са мало воде (водите рачуна да нема грудвица), па сипајте добијену смесу у кључалу воду. Кувајте уз повремено мешање неких пола сата. Квасац промешајте са мало млаке воде и кашичицом шећера. Оставите 10 минута да се активира, па додајте у воду са брашном и промешајте. Оставите да одстоји 24 сата. Процедите, а у шерпу ставите шећер и прелијте са 1/2 л воде. Кувајте док не крене да кључа, па када се охлади додајте процеђеној течности. Чувајте у фрижидеру.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ