Боза је старо турско пиће, а некада нисте могли да уђете у посластичарницу која у понуди нема овај укусан напитак.
![1687179703_profimedia-0218419864.jpg](/cache/images/7/8/b/3/4/78b34be42b5d808e07ae0ecc615dc874c72171f8.jpg)
Најчешће се конзумирао лети, јер не постоји ништа боље од хладне бозе када су напољу врућине. Прави се од састојака необичних за сок, као што су брашно и квасац, али укус је заиста невероватан. Подсетите се детињства и направите укусан сок од бозе који ће одушевити и новије генерације.
Састојци:
- 5 л воде
- 4 кашике кукурузног брашна
- 1 кашика обичног брашна
- 1 кесица сувог квасца
- 400 г шећера
Припрема:
У шерпу сипајте воду и оставите да прокључа. Затим у посуди размутите брашно са мало воде (водите рачуна да нема грудвица), па сипајте добијену смесу у кључалу воду. Кувајте уз повремено мешање неких пола сата. Квасац промешајте са мало млаке воде и кашичицом шећера. Оставите 10 минута да се активира, па додајте у воду са брашном и промешајте. Оставите да одстоји 24 сата. Процедите, а у шерпу ставите шећер и прелијте са 1/2 л воде. Кувајте док не крене да кључа, па када се охлади додајте процеђеној течности. Чувајте у фрижидеру.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ