Испеците једноставне ускршње бисквите, а затим изаберите једну од две опције да их украсите – или можете преполовити количину џема и шећера у праху и направити обоје.
За припрему ових бисквита потребно нам је 1сат и 15минута, и да додамо на то још 30мин за печење.
Састојци
- 300 г обичног брашна, плус додатно за посипање
- 150 г белог шећера
- 150 г мало посољеног путера, исецканог
- 1 велико јаје
- 2 кашичице екстракта ваниле или пасте од ванилије
- За ледену опцију
- 500 г краљевског шећера у праху
- Ваши омиљени гелови за бојење хране
- За џем средњу опцију
- шец́ер у праху, за посипање
- 400 г џема од кајсије
КОРАК 1
Одмерите брашно и шећер у посуди. Додајте путер и трљајте врховима прстију док смеса не буде изгледала као мокри песак, без маслачних грудица. Умутите јаје са ванилијом, па додајте у чинију. Кратко промешајте ножем за прибор за јело да се сједини, а затим рукама умесите тесто – покушајте да не премесите много тесто, иначе ће кексићи бити чврсти. Обликујте диск, затим умотајте у прозирну фолију и охладите најмање 15 минута. Загрејте рерну на 180Ц/160Ц вентилатор/гас 4. Обложите два плеха пергаментом за печење.
КОРАК 2
Поспите радну површину брашном. Преполовите тесто, а затим једну половину развуците на дебљину новчиц́а од 20 динара. Користите секач за колаче у облику јајета (наш је био дугачак 10 цм; могли бисте да направите и шаблон од картона за сечење) да изрежете што више колачића, а затим их пребаците у један од плеха за печење, остављајући мало простора између кексића.
Поновите са другом половином теста. Ако желите да направите џем кекс, користите мали кружни резач да утиснете рупе на половини кекса (где би било жуманце). Ако намеравате да правите и ледени и џем кекс, само на четвртини кекса утисните рупе.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији
КОРАК 3
Пеците 12-15 минута, док кексићи не постану бледо златне боје. Охладите на листовима 10 минута, а затим пребаците на решетку да се потпуно охлади. Када се охлади, украсите по свом укусу (погледајте следеће кораке). Чуваће се у херметички затвореној посуди до пет дана.
КОРАК 4
Да бисте украсили кексиће глазуром, додајте толико воде у шећер у праху да добијете густу глазуру – требало би да задржи облик без ширења када се сипа. Отприлике трећину глазуре пребаците у врећу са веома малом округлом млазницом (или само изрежите мали отвор на врху). Нанесите обрис око кекса, а затим нацртајте шаре у средини - линије, тачке и цик-цак добро раде. Оставите да се осуши 10 минута. Поделите преосталу глазуру између онолико боја колико желите да користите, а затим користите гелове да их обојите. Отпустите сваку глазуру са неколико капи воде, а затим их пребаците у кесе. Користите глазуру у боји да попуните празна места на кексима. Можда ћете морати да користите коктел штапић да га задиркујте у углове. Када се покрије, оставите да се осуши неколико сати.
КОРАК 5
Да бисте направили пекмез поспите кексиће са рупама у средини дебелим премазом шећера у праху. Обилно распоредите џем преко целих кексића, а затим на њих положите посипане кексиће.
БОНУС ВИДЕО: