Ispecite jednostavne uskršnje biskvite, a zatim izaberite jednu od dve opcije da ih ukrasite – ili možete prepoloviti količinu džema i šećera u prahu i napraviti oboje.
Za pripremu ovih biskvita potrebno nam je 1sat i 15minuta, i da dodamo na to još 30min za pečenje.
Sastojci
- 300 g običnog brašna, plus dodatno za posipanje
- 150 g belog šećera
- 150 g malo posoljenog putera, iseckanog
- 1 veliko jaje
- 2 kašičice ekstrakta vanile ili paste od vanilije
- Za ledenu opciju
- 500 g kraljevskog šećera u prahu
- Vaši omiljeni gelovi za bojenje hrane
- Za džem srednju opciju
- šećer u prahu, za posipanje
- 400 g džema od kajsije
KORAK 1
Odmerite brašno i šećer u posudi. Dodajte puter i trljajte vrhovima prstiju dok smesa ne bude izgledala kao mokri pesak, bez maslačnih grudica. Umutite jaje sa vanilijom, pa dodajte u činiju. Kratko promešajte nožem za pribor za jelo da se sjedini, a zatim rukama umesite testo – pokušajte da ne premesite mnogo testo, inače će keksići biti čvrsti. Oblikujte disk, zatim umotajte u prozirnu foliju i ohladite najmanje 15 minuta. Zagrejte rernu na 180C/160C ventilator/gas 4. Obložite dva pleha pergamentom za pečenje.
KORAK 2
Pospite radnu površinu brašnom. Prepolovite testo, a zatim jednu polovinu razvucite na debljinu novčića od 20 dinara. Koristite sekač za kolače u obliku jajeta (naš je bio dugačak 10 cm; mogli biste da napravite i šablon od kartona za sečenje) da izrežete što više kolačića, a zatim ih prebacite u jedan od pleha za pečenje, ostavljajući malo prostora između keksića.
Ponovite sa drugom polovinom testa. Ako želite da napravite džem keks, koristite mali kružni rezač da utisnete rupe na polovini keksa (gde bi bilo žumance). Ako nameravate da pravite i ledeni i džem keks, samo na četvrtini keksa utisnite rupe.
PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji
KORAK 3
Pecite 12-15 minuta, dok keksići ne postanu bledo zlatne boje. Ohladite na listovima 10 minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, ukrasite po svom ukusu (pogledajte sledeće korake). Čuvaće se u hermetički zatvorenoj posudi do pet dana.
KORAK 4
Da biste ukrasili keksiće glazurom, dodajte toliko vode u šećer u prahu da dobijete gustu glazuru – trebalo bi da zadrži oblik bez širenja kada se sipa. Otprilike trećinu glazure prebacite u vreću sa veoma malom okruglom mlaznicom (ili samo izrežite mali otvor na vrhu). Nanesite obris oko keksa, a zatim nacrtajte šare u sredini - linije, tačke i cik-cak dobro rade. Ostavite da se osuši 10 minuta. Podelite preostalu glazuru između onoliko boja koliko želite da koristite, a zatim koristite gelove da ih obojite. Otpustite svaku glazuru sa nekoliko kapi vode, a zatim ih prebacite u kese. Koristite glazuru u boji da popunite prazna mesta na keksima. Možda ćete morati da koristite koktel štapić da ga zadirkujte u uglove. Kada se pokrije, ostavite da se osuši nekoliko sati.
KORAK 5
Da biste napravili pekmez pospite keksiće sa rupama u sredini debelim premazom šećera u prahu. Obilno rasporedite džem preko celih keksića, a zatim na njih položite posipane keksiće.
BONUS VIDEO: