Сладолед је омиљена летња посластица.
Уколико сте љубитељ сладоледа и волите да експериментишете када су укуси у питању, направите овај укусни и кремасти сладолед од орашастих плодова, који представља право летње освежење.
Прочитајте још: Рецепт за ДОМАЋИ сладолед од поморанџе: Потребна су вам само ОВА четири састојка! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Састојци:
50 грама лешника
50 грама бадема
20 грама ораха или пистаћа (ољуштених)
500 мл свежег млека
250 мл слатке павлаке
150 грама шећера
5 жуманаца
2 - 3 капи ароме горког бадема и лешника (или само један од та два)
Припрема:
Орашасте плодове самлети на ситно и у њих сипати млеко и слатку павлаку.
Смесу ставити на ринглу на умерену ватру, и у њу сипати 100 грама шећера и кувати 5-6 минута, уз често мешање.
Склонити смесу са рингле и оставити да одстоји под поклопцем 1 сат, након чега је потребно да се процеди.
Жуманца умутити са преосталим шећером (50 грама). У њих се сипа млечна смеса и ставља се на пару уз непрестано мешање 5-6 минута. Температура не треба да прелази 80 степени.
По жељи у смесу за сладолед додати још истучених орашастих плодова.
Смесу потом сипати у посуду погодну за одмрзавање, која се затвара херметички, и ставити је у замрзивач минимум 4 сата. (Током прва два сата потребно је мешати смесу на 30 минута).
Уколико не желите да мешате, предлажемо вам да након замрзавања од 4 сата, смесу извадите да се открави на собној температури 5-10 минута, после чека је потребно исећи је на парчиће и самлети у блендеру.
На тај начин се умуте кристали који су се можда створили и млечни сладолед постаје ваздушаст и нежан.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ