Православни верници данас, 12. јула, прослављају Петровдан, празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу
Још од наших предака наследили смо разне обичаје и веровање која се везују за овај празник, а један од њих је и обичај са јабукама.
На празник се поклањају јабуке, а верује се да за срећу треба припремити колач, односно питу од јабука која се назива петровача.
Састојци:
- 1 кг јабука
- 1 шоља уља
- 1 шоља гриза
- 6 кашике шећера (може и смеђи)
- коре за питу (могу и хељдине)
- цимет
- 1 кг јабука
- шака ораха
Припрема:
Јабуке ољуштите и изрендајте. Сваки пот узимајте по 3 коре. Сваку кору попрскајте са уљем и поспите са мало шећера, а на трећу кору сипајте рендане јабуке, поново мало уља, цимет, две кашике гриза и додајте мало ораха. Увијте у ролну, па ставите у плех обложен папиром за печење. Уколико не желите, не морате увијати у ролне, већ ређати само једну на другу. Затим ножем исећи парчиће, премазати уљем и ставити да се пеће на 220 степени. Добијени колач можете посути шећером у праху.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ