Ускршња погача и офарбана јаја су обавезна декорација на трпези. Методе израде усркшњих јаја су врло различите, а крајњи резултати задивљујући. Исто важи и за ускршњу погачу.
Ускрс је највећи православни празник, који пада на пролеће, у време када природа поново буја, те можете искористити пролећно цвеће такође за украшавање ваше ускршње трпезе.
Прочитај још: ПОСНЕ БОЛОЊЕЗЕ: Направите омиљене шпагете и у току поста!
Ова погача се лако спрема, а крајњи резултат изгледа као да сте прави мајстор у кухињи!
Састојци:
500г брашна
250мл млека
2 јаја
25г свежег квасца
125г путера
1 кашчица соли
1 кашика шећера
За премазивање погаче:
1 јаје
1 кашика млека
сусам
Припрема:
Размутити квасац са мало млаког млека и шећера и оставити да набубри. У брашно ставити јаја, со, квасац и млеко, умесити глатко тесто и оставити да одстоји око пола сата, док се не удвостручи. Развући тесто оклагијом, премазати растопљеним путером и преклопити као писмо. Поступак поновити 5 пута, док се не потроши сав путер. Тесто развући на величину 80x15, исећи на 3 траке и направити плетеницу. Савити плетеницу у круг и ставити у тепсију премазану путером и посуту брашном, покрити памучном крпом и оставити на топлом месту око пола сата. Премазати жуманцем и млеком, па посути сусамом. Затим погачу пеците у рерни загрејаној на 200 степени на око 10 минута. Потом смањити температуру на 180 степени и наставити са печењем док погача не порумени. Готову погачу прекрити памучном крпом, оставити да мало одстоји и послужити. Пријатно!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ