Uskršnja pogača i ofarbana jaja su obavezna dekoracija na trpezi. Metode izrade usrkšnjih jaja su vrlo različite, a krajnji rezultati zadivljujući. Isto važi i za uskršnju pogaču.
Uskrs je najveći pravoslavni praznik, koji pada na proleće, u vreme kada priroda ponovo buja, te možete iskoristiti prolećno cveće takođe za ukrašavanje vaše uskršnje trpeze.
Pročitaj još: POSNE BOLONJEZE: Napravite omiljene špagete i u toku posta!
Ova pogača se lako sprema, a krajnji rezultat izgleda kao da ste pravi majstor u kuhinji!
Sastojci:
500g brašna
250ml mleka
2 jaja
25g svežeg kvasca
125g putera
1 kaščica soli
1 kašika šećera
Za premazivanje pogače:
1 jaje
1 kašika mleka
susam
Priprema:
Razmutiti kvasac sa malo mlakog mleka i šećera i ostaviti da nabubri. U brašno staviti jaja, so, kvasac i mleko, umesiti glatko testo i ostaviti da odstoji oko pola sata, dok se ne udvostruči. Razvući testo oklagijom, premazati rastopljenim puterom i preklopiti kao pismo. Postupak ponoviti 5 puta, dok se ne potroši sav puter. Testo razvući na veličinu 80x15, iseći na 3 trake i napraviti pletenicu. Saviti pletenicu u krug i staviti u tepsiju premazanu puterom i posutu brašnom, pokriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu oko pola sata. Premazati žumancem i mlekom, pa posuti susamom. Zatim pogaču pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni na oko 10 minuta. Potom smanjiti temperaturu na 180 stepeni i nastaviti sa pečenjem dok pogača ne porumeni. Gotovu pogaču prekriti pamučnom krpom, ostaviti da malo odstoji i poslužiti. Prijatno!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU