Позната креаторка не крије да је некада волела да ужива у калоричној храни
Модна креаторка Верица Ракочевић увелико гази осму деценију живота, али је то не спречава да изгледа и осећа се као да је у четрдесетим.
Док је била млађа и она је знала да се опусти када је храна у питању и да ужива у традиционалним српским специјалитетима, али како су године пролазиле све више је осећала да је то превелико оптерећење за њен организам.
Тада је одлучила да у потпуности промени начин исхране. Због повишених вредности холестерола и триглицерида, уместо печења, сарми и пасуља, данас се у њеном тањиру најчешће налазе риба, орашасти плодови, воће и поврће.
- Раније сам с пријатељицама умела да у ресторану поједем брдо хране, да бих се потом почастила сутлијашем, тулумбама, кохом или неким другим посластицама - каже Верица и додаје:
- После толико хране било ми је, признајем, тешко да ходам. Али, последњих година, пре свега због здравља и контроле телесне тежине, морам више да водим рачуна о томе шта и колико једем. Откако се у мом животу појавио супруг Вељко, почела сам да конзумирам и неке намирнице које годинама нисам, попут меса мангулице, на пример - испричала је Верица својевремено за Глорију.
Верица је потом објаснила и зашто сматра да није добро ни да се у потпуности избаци месо и његове прерађевине.
- Вељков тата живи у Врднику и гаји ове свиње, па сад уживамо у домаћим прерађевинама од мангулице, а и кувамо на масти, за коју се испоставило да је много здравија него било која врста уља. Годинама сам кувала на уљу од грожђа, међутим, откако смо почели да храну припремамо на масти од мангулице, посуђе се, приметила сам, много лакше пере, с далеко мање детерџента него оно у којем се користи уље. Могу само да замислим шта уља праве нашим крвним судовима кад такве трагове остављају на посуђу - каже креаторка.
Верица је испричала и да је знала да током годишњег одмора скине неколико килограма.
- Доручковала сам ланено семе и кефир, што ми је сасвим довољно, док сам за ручак најчешће јела барену рибу. Вечеру сам прескакала и пошло ми је за руком да смршам. Водим активан стил живота, трудим се да свакодневно вежбам. Али све то не вреди много уколико волите да једете. Слаткише обожавам, а морала сам да их се одрекнем, односно да их конзумирам у минималним количинама. Док нисам превише бринула о здрављу, била сам озбиљан гурман, уживала сам у сарми, пасуљу, дуван чварцима. Да смем, то бих јела сваког дана. Сад једем искључиво лагану храну, пре свега рибу - искрена је она.
Креаторка је одрасла на српској традиционалној кухињи. Лепе успомене је вежу за качамак, попару, уштипке, прженице, цицвару.
- Нисам расла у изобиљу, него на старим, народним јелима, и врло сам поносна на то, иако би вероватно било отменије да сам као дете јела кавијар и лосос. Хране из детињства сећам се с носталгијом. Све је ређе једем, иако доктори тврде да су ми и триглицериди и холестерол повишени од стреса и начина живота, а не од хране. Док сам живела у Риму, уживала сам у свим тестенинама, које Италијани ненадмашно спремају ал денте. Обожавала сам шпагете с белим луком на маслиновом уљу, као и разне пасте, посебно оне с поврћем.
Кеаторка је такође испричала да годинама не једе бело брашно и шећер, паштете и друге месне прерађевине. Доручак не прескаче.
- Годинама сам правила бадемово млеко. Бадеме бих, кад процедим млеко, помешала с медом и циметом, и то појела. Извесно време сам правила и разне муслије, али они ипак имају превише шећера за мој укус. Сада ми је сасвим довољна велика кашика ланеног семена с кефиром. Такав оброк ме засити до ручка - објаснила је она.
Верица каже да често пије и цеђене сокове од воћа и поврћа, а вечеру избегава.
- Углавном не вечеравам, иако сам имала фазу да у поноћ једем палачинке, и то по пет или шест, надевене добрим домаћим џемом. Али, сада сам то избацила из јеловника, за разлику од Вељка, који и даље ужива у њима. Нажалост, немам довољно времена да кувам пошто сам по читав дан на послу, и то се сведе на евентуално једном или два пута током недеље - каже она и додаје:
- Волим да направим пасуљ с ребарцима од мангулице или сатараш, а имам срећу да је Вељко фантастичан кувар, који одлично прави рибљи котлић. Изврсно припрема и рибу, и речну и морску. Рецимо, његов лист на броколију је ненадмашан. Не знам у чему је тајна, увек му риба испадне боље него мени, иако ставим све исте зачине, па сам одустала од покушаја да га надмашим.
И Верица и њен супруг Вељко се труде да увек уносе разноврсну храну.
Обоје једу много орашастих плодова, бадеме, лешнике, орахе, који Верици, уз банану, могу да замене и комплетан оброк.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ