Дијета која је постала јако популарна у Великој Британији
Све је више земаља у којима број гојазних непрекидно расте и представља претњу по здравље нације. Такав је и случај у Великој Британији где ће почети да се примењује програм за мршављење заснован на "течној дијети".
Управо су изложени резултати пробног периода који је започео пре три године и показао да су учесници смршали, у просеку, између 12 и 13 килограма за три месеца. Што је још важније, нову тежину су успели да одрже минимум шест месеци.
Тиме је спречено и да вишак килограма изазове болести као што су дијабетес типа 2, који се код гојазних јавља чак 80 пута чешће.
Сви се, наравно, интересују за ову "течну дијету", а има и оних који оспоравају њено благотворно дејство. Пре свега је брига усмерена на број калорија (узима се само 800 дневно) и квалитет састојака.
Међутим, чувени др Мајкл Мозли подсећа да има много добрих планова за мршављење који се заснивају на течној дијети. "Таква је, на пример, дијета `супа и шејк`, за коју је важно да припремите оброке од квалитетних састојака", каже аутор популарних режима исхране. У његовој чувеној дијети "5 : 2" пет дана се узима 500 калорија, а два дана у недељи се храните уобичајено. У другој, "Брзих 800", план је да имате између 800 и 1000 калорија дневно, током периода од 2 до 12 недеља.
"Ове дијете је држало више од 50.000 људи и најтеже последице које су примећене су повремена главобоља и затвор", каже др Мозли.
"Имао сам 140 кг, а обим струка ми је износио 126 цм", испричао је један од учесника у програму. "Пратио сам све савете, био врло мотивисан. Узимао сам по један оброк на свака четири сата - супу или шејк. Резултати су билио одлични, чак сам успео и да победим дијагнозу дијабетеса типа 2."
Међу јелима која се саветују у течној дијети су: чорба од парадајза, бундеве, грашка, тиквица, печурака, али и пилеће чорбе са додатком црвеног сочива, бундеве или грашка.
Од шејкова, препоручују се они од јабуке и зеленог поврћа, банане и овсених пахуљица, шумског воћа и банане или авокада и кокосове воде.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ