Редовна конзумација кима може убрзати процес мршављења и до три пута
Научници са Института медицинских наука у Ирану "Схахид Садоугхи" открили су да особе које сваког дана поједу кашичицу млевеног кима чак три пута брже губе на тежини од људи који су на дијети, али не конзумирају тај зачин.
У истраживању је учествовало 88 жена с прекомерном тежином. Све жене су током истраживања смањиле дневни унос калорија за 500 и пратиле савете о здравој исхрани.
Половина испитаница је свакодневно јела 3 грама кима у праху, умешаног у немасни и незаслађени јогурт.
Након три месеца, група која је конзумирала ким смршала је више, наиме, испитанице су у просеку изгубиле 1,5 килограм више од жена које нису конзумирале ким. Осим тога, за чак 14 посто им је био смањен удео масти у телу.
Жене које нису јеле ким изгубиле су око пет килограма, а удео масти спустиле за 4,9 посто.
Прочитајте још: Брза ДИЈЕТА: Састоји се од две намирнице које већ имате код куће. а помоћи ће вам да смршате ДВА килограма за само три дана
Тај зачин помогао им је и значајно да спусте количину лошег холестерола. Научници овај учинак објашњавају тиме што ким садржи обиље фитостерола, који имају способност апсорпције холестерола, а садржи и материје које убрзавају метаболизам.
Резултати су се показали и код жена које нису мењале исхрану
У истраживању објављеном у часопису "Пхyтотхерапy Ресеарцх" учествовало је 70 физички активних жена које су имале прекомерну телесну масу или биле претиле, а током истраживања нису мењале начин исхране и телесну активност. Групи која је 90 дана користила ким опсег струка се смањио за 6 цм.
Резултати су показали да узимање 30 мл дневно воденог екстракта кима (Царум царви Л.) у облику додатка исхрани у раздобљу од 90 дана доводи до смањења опсега струка за 6,2 цм и смањења опсега бедара за 5,4 цм, у односу на плацебо групу, наводи Мисс7здрава.
Научници ове резултате приписују комбинацији антимикробног, антиоксидативног и антиупалног деловања екстракта кима, заједно с утицајем на смањење апетита.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ