У нордијској дијети је све свеже, билдује имунитет, скида килограме
Погодан је за широк спектар људи јер нуди уравнотежен приступ исхрани. Људи који желе да изгубе тежину или да једноставно побољшају своје опште здравље могу имати велике користи од ове дијете.
Бројне студије потврђују дугорочне предности нордијске дијете. Реч је о режиму исхране који је све популарнији због тога што не угрожава здравље.
Овај начин исхране ослања се на традиционалну храну која потиче из нордијских земаља - Данске, Финске, Норвешке, Шведске и Исланда и инспирисан је локалним, сезонским намирницама које су део вековне традиције тих простора. Развијен је као одговор на забринутост због растуће стопе гојазности и нездравих навика у исхрани у нордијским земљама.
Група скандинавских нутрициониста, кувара и научника осмислила ју је како би створила здравији и одрживији начин исхране. Могли бисмо је назвати и сестринском дијетом са медитеранској јер има сличне предности. Постала је свеприсутна у свету здраве исхране и велнеса, а бројни кувари и стручњаци су почели да промовишу њене вредности.
Иако је дијета настала као одговор на изазове у исхрани у Скандинавији, њена једноставност и фокус на свежу, непрерађену храну учинили су је популарном изван граница те регије. А може лако да се спроведе на нашим просторима.
Посебно је погодна за људе који траже једноставну али укусну исхрану. Пошто се заснива на интегралној и природној храни, ова дијета може да се допадне онима који избегавају прерађену храну.
- Иако нордијска исхрана није стриктно вегетаријанска, погодна је и за оне који желе да ограниче унос меса, јер укључује обиље биљних протеина.
- Покушајте да купите сезонско поврће и воће, по могућности са локалних пијаца. Тако се приближавате оригиналном концепту нордијске дијете.
- Већина оброка треба да се заснива на поврћу, махунаркама и целим житарицама.
- Овас, раж, јечам и интегрална пшеница кључни су елементи богати влакнима.
- Месо и риба се могу конзумирати, али у мањим количинама.
- Користи се уље каноле или маслиново уље, избегавајте рафинисана уља и маргарин.
- Укључите јогурт, кефир или другу ферментисану храну да бисте подржали здравље црева.
- Орашасти плодови као што су бадеми и семенке (нпр. лан) су често укључене у свакодневну исхрану. Оброци треба да буду једноставни и без превише обраде. Кувајте код куће што је више могуће, уз минималну употребу индустријског прибора.
- Када започнете нордијску исхрану, можете очекивати да ћете осетити побољшану енергију и менталну јасноћу. Због високог садржаја влакана и антиоксиданата, већина људи има бољу пробаву, стабилнији ниво шећера у крви и смањење упале у телу.
- Иако се резултати губитка тежине могу појавити постепено, кључ ове дијете јесте дугорочна промена начина живота која подржава трајно здравље, а не брз губитак тежине.
Мени за један дан
Ако желите да испробате овај начин исхране на један дан, предлажемо вам следећи приступ за један дан:
Доручак: Овсена каша са млеком или јогуртом, посута свежим бобицама (нпр. боровницама или малинама), циметом и с мало меда, затим зелени чај или кафа (по жељи).
Ужина: Шака орашастих плодова (нпр. ораси или лешници) или једна јабука.
Ручак: Салата од свежег поврћа (нпр. краставци, парадајз, паприка) са преливом од маслиновог уља и лимуновог сока. Печена риба (нпр. лосос или пастрмка) са зачинима и куваним кромпиром или киноом као прилогом.
Вечера: Кувано или печено поврће (нпр. броколи, шаргарепа, карфиол) са маслиновим уљем и зачинима, пилетина или ћуретина (кувана или печена) са купус салатом, интегрални хлеб (опционо).
Сенса
Бонус видео: