Људи којима смета глутен после комплетног преласка на биљну исхрану без прерађевина више нису имали проблема са глутеном.
Глутен је проблем који се налази у пшеници, а често се чује да је "много људи осетљиво на глутен". Међутим, постоје три вида проблема са подношењем глутена.
Прочитајте још: ЈЕДИТЕ СВЕ осим када гладујете и ослабите 12 килограма за МЕСЕЦ дана
Укупан број људи који имају било какву осетљивост или алергију процењује се на око два одсто, па нема доказа да се исхрана без глутена препоручује целокупној популацији.
Само два одсто људи не подноси глутен!
- Глутен фри дијета понекада може да донесе више проблема него што покушава да реши - каже Ивана Славковски Билић, саветник за исхрану.
Пченица садржи влакна Фото: Пиксабеј
Хлебови без глутена су на нашем тржишту обично скупи, а често садсрже јаја или некје друге нежељене адитиве. Слично је са кексима, колачима и другим заменским производима.
- Избацивање хлеба подразумева избацивање ражи, јечма и пченице из исхране које су изузетно здраве јер су пуне влакана, зато је препорука "дневник исхране", па ако се примети да нека намирница прави проблем избаци се из исхране - истиче Билић.
Избацивање пшенице из исхране је погрешно, јер су те намирнице здраве.
Препорука је да онај ко жели да проба глутен-фри исхрану не треба да једе прерађевине, већ целовиту исхрану. Џанк-фри је тренутно боља него глутен-фри исхрана.
Алергија на пшеницу
Када организам бурно реагује на пшеницу има ову алергију. Типични симптоми су сузне очи, кијање и главобоље.
Водите дневник исхране уместо глутен фри дијете Фото: Пиксабеј
Целијакија
Ово је трајна аутоимуна болест, а елиминација глутена је једина ефикасна терапија. На срећу, таквих људи је један од сто у популацији.
Нецелијачна преосетљивост на глутен
До 2011. године лекари нису признавали ову алергију, јер је изузетно ретка, а потврди се само код они који пристану на студију "длепог типа" и не знају шта једу.
Прочитајте још: После ових биљних напитака ИЗГУБИЋЕТЕ СТОМАК и "осушиће" се масне наслаге
Да ли је глутен кривац?
- Већина људи који су преосетљиви на глутен осетљиви су на јаја и млечне производе, па њима обично највише помаже прелазак на "здраву исхрану" целовито биљну, без шећера, алкохола и слаткиша, после чега им се цревна флора доводи у баланс и лакше подносе све намирнице - закључује Билићева.