Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ПОМРАЧЕЊЕ СУНЦА! Очекује нас небески спектакл познат као "ватрени прстен"

После потпуног априлског помрачења Сунца изгледа да ће људи широм света у среду, 2. октобра поново моћи да виде још један спектакл на небу - у питању је "ватрени прстен", тачније моменат када Месец пролази испред Сунца и оставља видљив светли прстен.

1727856409_778016_shutterstock-685001830_orig.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ануларно помрачење или "ватрени прстен" је значајан догађај на небу и биће видљив у среду из делова Јужне Америке, а делимично помрачење ће моћи да се уочи и у другим деловима света.

 

Шта је "ватрени прстен"

Ануларна помрачења Сунца се дешавају када Месец пролази испред Сунца, али уместо да га потпуно прекрије он оставља око ивица видљив светли прстен. Што се тиче учесталости, помрачења Сунца се обично дешавају два до пет пута годишње, док се потпуна помрачења догађају обично сваке године или две.

 

Где ће бити видљиво помрачење Сунца "ватрени прстен"

Делимична помрачење биће видљива око 85 минута пре и после ануларне фазе. Могу се уочити у деловима Јужне Америке, Антарктика, Северне Америке, Атлантског и Тихог океана, укључујући и Хаваје. Значајна места за гледање делимичног помрачења су Буенос Ајрес, Аргентина, Сао Пауло, Бразил, и Асунсион, Парагвај, наводи Тајм. 

Пут ануларитета ће тећи кроз одређене јужне делове Чилеа и Аргентине. Према сајту Space.com, само око 175.000 људи живи на путу прстенастог помрачења, док примера ради, током априлског помрачења, прилику да виде помрачење је имало 32 милиона људи и то само у Сједињеним Државама.

 

Опрезно код оваквих помрачења 

Пошто Сунце никада није потпуно прекривено као током потпуне помрачења, посматрачи морају носити одговарајућу заштиту за очи током помрачења и не смеју је скидати, чак ни када је "ватрени прстен" видљив. Као и код потпуног помрачења, обичне сунчане наочаре нису довољно безбедне за посматрање ануларне помрачења.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas