Отворите теглу тако прижељкиваног, мирисног, домац́ег џема од малина прављеног сопственом руком, а затим угледајте сиво-смеђе, чупаве мрље буђи. Шта нам је чинити?
Буђ на џему
Прво треба да схватите шта је буђ. То су уобичајене гљивице које се успјешно размножавају у храни. Постоји много врста гљивица. Међу њима има безопасних, опасних и чак корисних.
Штетне гљивице ослобађају отрове у храну. Обично утичу само на укус производа, али у најгорем случају можете се озбиљно отровати.
Буђ која је захватила џем указује на кршење технологије кувања или услова складиштења. Ово је јасан сигнал да нешто није у реду са џемом.
Шта радити са плијесни
Само лабораторијским истраживањем можете са сигурношц́у сазнати каква се буђ налази у вашем џему. Једноставно је немогуц́е визуелно одредити степен опасности било које гљивице.
Изузетно је важно запамтити да је оно што нађете на површини џема само видљиви дио гљивице.