Сода бикарбона има јако широку примену у домаћинству.
Иако припрема јела од млевеног меса делује једноставно, потребно је припремити га на прави начин, како би изгледало лепо, као и да би имало најбољи укус.
За успешно спремање млевеног меса, професионални кувари користе соду бикарбону.
Прочитајте још: Ако стављате УЉЕ у воду док кувате ТЕСТЕНИНУ, правите ВЕЛИКУ ГРЕШКУ, а ево и ЗБОГ ЧЕГА
Уколико соду бикарбону додате млевеном месу, оно ће остати меко, а истовремено ће приликом кувања добити лепу боју и неће пустити пуно воде.
Искусни кувари тврде да је довољно да прстохват соде бикарбоне растворите у мало воде, а затим то умешате у сирову млевено месо и оставите да одстоји најмање 15 минута (али не више од 45 минута) пре кувања.
Трик је у простој хемијској реакцији – сода бикарбона подиже пх вредност меса и тиме спречава везивање протеина у месу. Захваљујући томе, не испушта се вишак воде.
На тај начин месо ће имати лепу боју, а такође ће изостати гумени укус који понекад може да настане након дугог кувања.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ