Долази хладније време, а са њим и време крсних слава. Ово неизоставно пиће сваке српске куће морате пробати.
Кувана ракија, шумадијски чај, врућа ракија или једноставно "врућа" је топли напитак који се прави од меке ракије, тј. оне која се добија након прве дестилације, јачине од 10 до 12 гради.
Кува се најчешће на крсним славама и служи гостима у малим чашама (од 1 дл) како би се загрејали.
Ево и како се прави кувана ракија!
Загрејте шећер на тихој ватри као за шербе, док не добије лепу браонкасту боју (велика кашика шећера иде на 2 дл ракије за кување).
Прочитајте још: РЕЦЕПТ ЗА САНГРИЈУ: Популарно пиће које ће бити главни хит летњих дружења
Затим скините џезву са ватре и у њу сипајте 2/3 ракије и 1/3 воде (нпр. 2 чаше ракије и 1 чашу воде. Уколико је ракија јака, додајте више воде). Вратите џезву на ринглу и загрејте ракију док не проври.
Када проври, пожељно је ракију подићи са ватре, па је опет вратити да ври и тај поступак поновите неколико пута, јер ће се на тај начин најбоље ослободити метил-алкохол.
Прочитајте још: КАЗАНОВА је тврдио да ово пиће ВРАЋА МУШКУ СНАГУ, убија и ВИРУСЕ и доступно је у СРБИЈИ
Када је напитак готов, сипајте га у чаше и уживајте! Остатак држите на благој топлоти да се не би охладило.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ