Само један савет може довести до тога да увек одаберете квалитетне комаде меса који неће негативно утицати на ваше здравље.
Хамбургери, кобасице и пилећа крилца су многима омиљени „комади“ меса, али они никако нису најбољи избор за вас. Но, не морате се одрећи меса да бисте јели здраво, према речима нутриционисте Крис Солида. Здрави протеини које нам месо пружа су увек добродошли.
- Месо може бити део здраве прехране, баш како и здрава прехрана може бити без меса - додаје и појашњава како је на свакој особи одабир жели ли јести месо или не. Добро је запамтити да је управо месо кључан извор витамина и минерала попут витамина Б12 и гвожђа.
Малина Линкас Малкани, гласноговорница за „Ацадемy оф Нутритион анд Диететицс“ препоручује умереност када је у питању конзумација меса, а већина нас га једе више него што је потребно. Саветује да је најбоља опција када се на тањиру налази ¼ меса, а све остало нека буде повеће, житарице и остале намирнице биљног порекла.
Прочитајте још: Постоји НАУЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ због чега више волимо ЦРВЕНУ од ЗЕЛЕНЕ хране
Најбољи избор: Месо без масноћа
Сви нутриционисти ће се сложити како треба тражити месо без пуно масноћа, а најбоље би било да садржи 10 грама масноћа по комаду. Она сматра да није лоша идеја очистити месо од масноћа, коже, те да се припрема кувањем или пржењем без уља и пуно соли како би тај комад меса и остао здрав за конзумацију.
Добар избор: Ћуретина без коже
Ћуретина је месо с најмање масноћа и јако добар извор витамина Б6 и Б3, наводи Соллид. Ти нутријенти помажу срцу да остане здраво, побољшавају пробаву, функционирање мозга и пружају енергију. Иако није потпуно безмастан део ћуретине, батаци су добар извор гвожђа који је кључан за правилан рад метаболизма и срца, а мањак овог минерала може довести до анемије.
Прочитајте још: ОДМАХ ИЗБАЦИТЕ ИЗ УПОТРЕБЕ: 14 намирница које скраћују живот и зову се "ТИХИ УБИЦА"
Добар избор: Пилећа прса без коже
Пилетина је одличан извор витамина Б6 и Б3, а то је само почетак. Истраживања указују на то да пилетина игра позитивну улогу у одржавању жељене телесне масе, али и здравог живота. Уз то је бело пилеће месо добар извор фосфора и рибофлавина, додаје Солидд. Ако се питате шта је са тамним пилећим месом, она додаје да се може похвалити пуно већим количинама цинка од белог меса.
Добар избор: Свињски филе
Месо без пуно масноћа је добар избор, а када је у питању свињетина онда свакако одаберите филе. Јесте ли знали да је управо месо свиње оно које се најчешће једе? Ако је тако и у вашем дому, онда одаберите овај комад меса, јер садржи тону нутријената.
Прочитајте још: Ако роштиљате НЕ ПРОПУСТИТЕ да направите посластицу: БАТАТ са рузмарином (ФОТО)
Добар избор: Фланк стеак (флам), рамстек и млевена говедина (95 посто меса без масноћа)
Иако је црвено месо на лошем гласу, оно може бити квалитетан део правилне прехране, а тако тврди студија спроведена пре неколико година од стране „Процеедингс оф тхе Нутритион Социетy“. Попут другог меса, говедина је добар извор протеина и есенцијалних нутријената. Ако је могуће, одаберите месо животиње која је расла на отвореном и тамо се хранила, јер ће тако садржавати више витамина Е и антиоксиданата.
Пазите да месо не печете на високим температурама јер истраживања показују да изгорени део меса може бити и опасан за здравље.
Шта избегавати?
Салама, наресци и кобасице само су пример обрађеног меса које треба избегавати или умерено конзумирати. Научна истраживања су потврдила како овакво месо, ако се једе у великим количинама, може бити један од узрока развоја рака црева. Често су пуни соли и засићених масноћа, а то су састојци који се повезују с болестима срца, можданим ударом и дијабетесом тип 2.
Прочитајте још: Уравнотежује хормоне и повећава плодност: Прах који ПОМАЖЕ ЖЕНАМА већ 1000 година
Избегавајте и масно месо јер је пуно масноћа које утичу на пораст холестерола. Што је најгори избор? Т-боне одрезак би могао бити пример. У свету меса, и ребарца се сматрају јако масним месом. Иако ово месо није добро јести у великим количинама, ако сте умерени не морате бринути за здравље.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ