Oglas
· · Komentari: 0

OVE STVARI DECA UVEK PRIMEĆUJU: Čak i najmanje "vibracije" za njih su veoma lako uhvatljive

Deca su mnogo pažljivija nego što odrasli mogu i da pretpostave, možda neće pokazati da su nešto primetila, ali budite sigurni - ove stvari im nikada neće promaći!

1723975712_shutterstock_1403800814.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Moć opažanja je kod mališana veoma razvijena, a ono što vide u svom okruženju oni vrlo lako, poput sunđera "upijaju". Nažalost, odrasli toga nekada apsolutno nisu svesni i mnogim svojim rečima, pogledima ili delima ne pridaju toliko značaja, vodeći se time da je dete još uvek malo, pa neće ni primetiti. 

Vaš odnos prema partneru ili bivšem surpužniku sa kojim delite starateljstvo

Diskretno ste prevrnuli očima na nešto što je vaš partner rekao ili "streljnuli" pogledom drugog člana porodice, misleći da niko nije video? Prevarili ste se - dete verovatno jeste. Iako mali, oni jako dobro "skeniraju" sve međuljudske interakcije i mogu jako dobro da razaznaju negativne emocije iskazane ne samo verbalnom, već i neverbalnom komunikacijom, renosi Hafington Post.

Deca prepoznaju nesigurnosti odraslih

Ukoliko ste nezadovoljni svojim telom ili se nesigurno osećate u garderobi koju nosite, deca će to osetiti. "Oni će prepoznati suptilni (a pogotovo ne toliko suptilni) govor tela koji pokazuje da imate neku nesigurnost i na osnovu toga izvući zaključak o tome šta je dobro, šta nije, šta je poželjno, a šta ne", objasnila je nutricionista Alisa Miler u intervjuu za ovaj portal.

Prepoznaju i vrednosti 

Mališani mogu da naslute šta je ono čemu odrasli pridaju vrednost na osnovu toga šta oni pričaju i kako se ponašaju. Primera radi, ako im govorite da je bavljenje fizičkom aktivnošću dobro, a sami nakon posla sednete na kauč i igrate igrice, oni neće zaključiti da je sport nešto što je važno, već da je mnogo bolje provoditi vreme za računarom ili gejming konzolom. Oni uče posmatrajući, a primer koji im dajete svojim ponašanjem je ono što će oni upamtiti.

Vaš odnos prema hrani će uticati i na njihovo formiranje navika u ishrani

Roditelji i staratelji imaju direktan uticaj na formiranje navika dece kada je ishrana u pitanju, a čak i bezazleni komentari o nekoj namirnici u njihovoj glavi može stvoriti barijeru. Ovo, u budućnosti, može potencijalno stvoriti plodno tle za razvoj poremećaja ishrane, te je "modeliranje" balansiranom i pozitivnog pristupa hrani od izuzetnog značaja.

(RT)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas