Oglas
· · Komentari: 0

KARAKTERISTIKE KOJE DECA UVEK NASLEĐUJU OD MAJKE: Genetika igra značajnu ulogu i kada je mentalno zdravlje u pitanju

Ičšekujući rođenje deteta budući roditelji se prepuštaju maštanju i u svojim mislima kreiraju sliku o tome na koga će više ličiti i čije će osobine biti dominantnije. Naučnici su ovu temu vrlo temeljno istražili i došli do zaključka da određene karakteristike deca uvek nasleđuju od majke.

1715772265_shutterstock_1962301621.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Većina osobina koje su svojstvene ljudima su poligenske, odnosno uslovljene kombinacijom gena oba roditelja. Boju kože, kose ili očiju određuje upravo kombinacija gena majke i oca. Na oca će dete najčešće "povući" visinu, način skladištenja masti i probleme sa mentalnim zdravljem. A šta će to naslediti od majke?

Metabolizam i stil spavanja se nasleđuju od majke

Održavanje zdrave telesne mase je svakako povezano sa načinom ishrane i stilom života, ali i genetika igra važnu ulogu u ovom procesu. Naučnici su zaključili da je način na koji se akumuliraju "braon" masti (koje se koriste kao izvor energije) zasnovan na genima majki, dok to kako telo čuva "bele" masti (koje se gomilaju u telu i mogu dovesti do gojaznosti) zavisi od gena koje se nasleđuju od oca.

Obrasci spavanja, uključujući i nesanicu i cikluse sna i buđenja, deca najčešće nasleđuju od svojih majki, pokazala je naučna studija objavljena u magazinu Slip Medisin. Istraživači su ustanovili da postoji jasna korelacija između obrazaca spavanja majke i metrikama koje se uočavaju kod njihovih mališana.

Za intelekt deteta je "zadužena" majka

Geni koji su odgovorni za nivo intelekta nalaze se na X hromozomu. Žene takva hromozoma imaju 2, dok muškarci samo jedan. Dakle, na osnovu genetičkih karakteristika oba roditelja, verovatnoća da dete nasledi intelekt od majke je dvostruko veća, tvrde naučnici Odeljenja sicoiloških nauka američkom Saveta medicinskih istraživanja.

To ne znači da je uticaj očeva potpuno zanemarljiv kada je intelekt dece u pitanju, već da se on manifestuje na nešto drugačiji način - ulogom oca u odrastanju. U porodicama u kojima otac zauzima značajnu poziciju kod muške dece primećen viši nivo intelekta nego u porodicama u kojima muška figura odsustvuje ili je slaba.

Sklonost ka depresiji i poremećajima raspoloženja "ide" po ženskoj liniji

Genetika igra značajnu ulogu i kada je mentalno zdravlje u pitanju. Nedavnim istraživanjima ustanovljeno je da životno doba u kome se muškarac ostvari kao otac utiče na kvalitet mentalnog zdravlja dece, ali jedna studija CentAUR Univerziteta pokazuje da i majke imaju uticaja.

Naučnici ovog univerziteta otkrili su, analizirajući 35 porodica sa ženskom decom, da se sklonost ka depresiji i promenama raspoloženja ipak nasleđuju od majke. Zanimljivo je i da se depresija sa očeva na decu ne "prenosi", odnosno da nije nasledna.

Način starenja dete takođe nasleđuje od majke

Procesu starenja, koji za sada niko nije uspeo da izbegne, najviše doprinose mitohondrije, i to one koje se nasleđuju od majke, prenosi naučni magazin Sajens Dejli. Putem DNK ženskog roditelja mogu se preneti i mitohondrijalna disfunkcija ili bolest, koji starenje mogu pospešiti.

"Istraživanje je pokazalo da ukoliko dete nasledi od majke mitohondrijsku DNK sa određenim mutacijama, brzina starenja može biti neuporedivo brža", istakao je doktor Nils-Goran Larson, vodeći istraživač i ekspert za biologiju starenja.

(RT)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas