Oglas
· · Komentari: 0

5 namirnica koje ima loš uticaj na dečije zube: Stomatolog savetuje oprez

Svi znamo da pojedina hrana ima veoma loš uticaj na zube, naročito slatkiši. Međutim, nisu samo slatkiši loši za zube, a maksilofacijalni hirurg, implantolog i parodontolog dr Julijana Romanova objasnila je koje namirnice su u tom smislu najopasnije.

1722433989_shutterstock_2465335379.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Na prvom mestu su, nimalo iznenađujuće – karamele

Ona ističe da bez obzira na to što proizvođači dodaju prirodne sokove i ukuse, ne mogu da utiču na činjenicu da se karamele dugo zadržavaju u ustima jer su prosto lepljive.

"Najštetniji aspekt ovih proizvoda je to što ostaju u dugom kontaktu sa dečjim zubima, zubnom gleđi, te ima direktan loš efekat zahvaljujući kiselinama i ugljenim hidratima u ovim bombonama", objašnjava ona.

Drugi najštetniji proizvod za zube mališana su gazirani napici, a sve zahvaljujući mehurićima i velikoj količini šećera, ispričala je dr Romanova za gazeta.ru.

"Mehurići se formiraju tokom raspadanja veoma aktivne ugljene kiseline, koja uništava gleđ, a takođe značajno smanjuje pH u ustima, narušavajući procese mineralizacije".

Treći izuzetno štetni proizvodi za zube su čipsevi, krekeri i slatki keksići.

"Sadrže veliku količinu lako fermentabilnih ugljenih hidrata, koji smanjuju remineralizujuća svojstva pljuvačke tokom konzumiranja. Još jedna njihova loša osobina je da se ’zalepe’ za svaku šupljinu na zubima i tu se zadrže", upozorava stručnjak.

Dr Romanova kaže i da je bilo koja hrana koja sadrži dosta ugljenih hidrata loša za zube ako se jede pre spavanja.

"U tom smislu, i karamela i zdrava kašica ili kefir mogu da naškode zubima. Noću se značajno smanjuje proizvodnja pljuvačke. U tom smislu, samočišćenje je znatno slabije, a ostaci hrane samo pogoršavaju situaciju. To je razlog zašto čak i posle šolje jogurta morate da operete zube temeljno pre nego što legnete na spavanje".

Ona ističe i da bilo kakva kisela hrana i napici, ma koliko da su zdravi, nisu dobri za zube.

"Tu se ne misli samo na kisele bombone, recimo, veći na limunade i citrusno voće. Ove namirnice su bezopasne u malim količinama, ali njihovo stalno unošenje može da ošteti zube, posebno mlečne", poručila je dr Romanova.

(Yumama)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas