Oglas
· · Komentari: 0

ŽENAMA JE POTEBNO VIŠE SNA NEGO MUŠKARCIMA: Nauka je dala odgovor zašto je to tako

Kada je spavanje u pitanju, mnogi veruju u dobrih starih osam sati sna, za bolje zdravlje i raspoloženje

1722156717_shutterstock_1131231584.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Različitim ljudima je potrebna različita količina sna, a doktorka Ajlin Aleksander objasnila je za "Glamour" zašto je ženama potrebno više sna nego muškarcima.

Nekoliko naučnih studija je potvrdilo da je ženama u proseku potrebno šest do 28 minuta više sna nego muškarcima. Postoji nekoliko teorija zašto je to tako.

 

Kada je spavanje u pitanju, mnogi veruju u dobrih starih osam sati sna, za bolje zdravlje i raspoloženje. Ali možda ipak ne bi trebalo da se držite toga. Različitim ljudima je potrebna različita količina sna, a doktorka Ajlin Aleksander objasnila je za "Glamour" zašto je ženama potrebno više sna nego muškarcima. Nekoliko naučnih studija je potvrdilo da je ženama u proseku potrebno šest do 28 minuta više sna nego muškarcima. Postoji nekoliko teorija zašto je to tako.

Spavanje je regulisano hormonima i oni utiču na to koliko sna nam je zaista potrebno.

„Kada su hormoni u pitanju, kod žena oni igraju veliku ulogu u snu“, kaže dr Aleksander.

Ona dodaje da ovde treba uzeti u obzir i menstrualni ciklus, trudnoću i menopauzu. Svi ovi faktori mogu negativno uticati na san. Zbog toga je ženama potrebno više sna i češće spavati tokom dana. Pored toga, žene češće pate od nesanice.

„Žene obično ustaju tokom noći da bi nahranile bebe ili brinule o drugoj deci, a ponekad i starijim roditeljima“, navodi ona.

Istraživanja su pokazala da žene često obavljaju većinu kućnih poslova, pa se njihova potreba za više sna zbog toga može povećati.

Ako pogledate sva do sada sprovedena istraživanja, dr Aleksander kaže da je ženama u proseku potrebno 11 minuta više sna nego muškarcima, ali dodaje da je potrebno još istraživanja i kaže da u stvarnosti ne postoji magični broj kako potrebno je mnogo sati sna.

„Treba slušati svoje telo, a potreba za snom je individualna i ne treba da bude stereotipna prema polu“, tvrdi ona i dodaje da „ako se ujutru ne osećate odmorno, razmislite o tome da li dovoljno spavate i šta možete da promenite“.

Kurir 

Bonus video

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas