Oglas
· · Komentari: 0

Znakovi da se ne brinete dovoljno o sebi: Evo na šta treba da obratite pažnju

Evo na šta treba da obratite pažnju kako bi znali da je vreme da vodite više računa o svom zdravlju.

1726742688_6a6c32d7ebf9cc80b89f37e1d76b7e9e15ae8a36.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Nije uvek lako održavati savršenu rutinu vežbanja, uvek jesti zdravo, spavati dovoljno svako veče... Ali, ako poptuno zanemarimo ove navike, možemo da osetimo neželjene posledice koje ne samo da nas svakodnevno frustriraju i usporavaju, već mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih tegoba u budućnosti. 

Neke od stvari koje mogu biti znak da niste dovoljno posvećeni svom zdravlju su:

Moždana magla

Lošije sposobnosti pamćenja nemojte samo pripisivati starenju, jer moždana magla može biti povezana sa lošim snom i stresom, a možda i nečim ozbiljnijim, kao što je hormonska neravnoteža koja utiče na kognitivne sposobnosti. Propusti u pamćenju i kogniciji takođe mogu ukazivati na disfunkcionalnu štitnu žlezdu, naročito kod žena.

Dovoljno sna, zdrava ishrana i druge navike koje poboljšavaju zdravlje organizma mogu biti efikasni u borbi protiv moždane magle. Međutim, s obzirom da ona može biti simptom nečega ozbiljnijeg, možete potražiti pomoć lekara.

Nizak libido

Posao ili roditeljstvo, a posebno kombinacija oba, mogu biti vrho zahtevni i umanjiti želju za intimom. Iako je libido promenjiva stvar, ako na duži vremenski period ne osećate nikakav seksualni nagon, to može da znači da vaši hormoni nisu u redu.

Razgovarajte sa svojim lekarom i razmatrajte laboratorijsko testiranje za analizu hormona kao što su testosteron, estradiol, estriol, progesteron... Hormonska neravnoteža može biti povezana sa ozbiljnijim stanjima, poput umora, depresije, povećanja telesne težine, pa čak i srčanim problemima. Test na hormone će delovati kao putokaz i pomoći vam da pronađete odgovore.

Grčevi u nogama

Ako većinu dana provedete sedeći za računarom ili pred televizorom, možda vas povremeno trzanje mišića ili grčevi u nozi ne brinu, ali česti grčevi u mišićima mogu ukazivati na nizak nivo magnezijuma.

Vremenom to može da nosi rizik od srčanih aritmija i drugih zdravstvenih problema. Da bi se trzanje kontrolisalo i sprečilo, preporučljivo je da jedete hranu koja sadrži magnezijum, kao što su bademi, semenke bundeve i banane. Ili, ako vam lekar predloži da vam je potrebna još veća količina, razmislite o suplementima.

Uvek ste pod stresom

Bilo da je u pitanju posao, porodica, veza, stalni stres može uticati na vaše zdravlje. Hormon stresa kortizol će postati povišen, a kada su ovi nivoi neuravnoteženi, to može dovesti do toga da se osećamo neraspoloženo, anksiozno, depresivno ili da patimo od loše kognitivne funkcije.

(RT)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas