Oglas
· · Komentari: 0

Koliko proteina treba da unosimo u toku dana? Jednostavnom formulom ćete brzo da izračunate

Proteini su važan deo čovekove ishrane

1721133224_shutterstock_2320266757.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Smatra se da je preporučena količina proteina na dnevnom nivou 0,8 g po kilogramu (kg) telesne težine.

Međutim, ovo nije jedinstvena brojka za sve. Mnogi faktori utiču na količinu proteina koja vam je potrebna, uključujući starost, mišićnu masu, da li vežbate i kakvog ste opšteg zdravlja.

Postoje određena zdravstvena stanja, kao i populacije koje mogu imati druge potrebe za proteinima, piše Everyday Health. Starijim odraslim osobama može biti potrebno do 1,2 g proteina po kg telesne težine kako bi se sprečio gubitak mišića povezan sa godinama. LJudima koji su bolesni ili se oporavljaju od operacije takođe je potrebno više proteina, jer telo koristi veće količine ove hranljive materije da funkcioniše pod stresom.

Gabrielle Lion, praktičar funkcionalne medicine i osnivač Instituta za mišićno-centričnu medicinu u NJujorku smatra da „svaka odrasla osoba treba da počne sa osnovnim nivoom proteina, nezavisno od nivoa aktivnosti i unosa kalorija“.

Koliko proteina je potrebno ženama, a koliko mušarcima?

Generalno ne postoji razlika u potrebama za proteinima na osnovu pola. Faktori kao što su težina, starost i nivo aktivnosti su važniji. U stvari, istraživanja pokazuju da muškarci i žene sličnog zdravstvenog statusa i indeksa telesne mase (BMI) zamenjuju starije proteine novijim relativno sličnim stopama.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas