Oglas
· · Komentari: 0

Koja je najzdravija vrsta pirinča? Bela, crna, crvena ili smeđa?

Po čemu se razlikuju sorte pirinča?

1742479549_shutterstock_538262158.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Iako određene vrste pirinča mogu imati više vlakana, proteina ili antioksidanata, sve vrste pirinča mogu se uklopiti u hranljivu i izbalansiranu ishranu. Pirinač je osnovna hrana u mnogim zemljama i postoji mnogo varijanti ovog popularnog zrna koje se razlikuju po boji, ukusu i nutritivnoj vrednosti. 

Vrste pirinča

Smeđi pirinač

Smeđi pirinač je pirinač celog zrna kome je uklonjena spoljašnja zaštitna ljuska. Za razliku od belog pirinča, on još uvek sadrži sloj mekinja i klice, koji sadrže značajnu količinu hranljivih materija. Na primer, mekinje smeđeg pirinča sadrže flavonoidne antioksidante apigenin, kvercetin i luteolin. Redovna konzumacija hrane bogate flavonoidima povezana je sa manjim rizikom od hroničnih stanja. Smeđi pirinač pruža slične količine kalorija i ugljenih hidrata kao i beli pirinač, kome su uklonjene mekinje i klice. Međutim, smeđa sorta ima nešto više vlakana i proteina. I vlakna i proteini podstiču osećaj sitosti i mogu vam pomoći da održite umerenu težinu. Štaviše, vlakna mogu pomoći u regulisanju šećera u krvi i insulina, hormona koji podržava kontrolu šećera u krvi.

Crveni pirinač 

Sorte crvenog pirinča, kao što su himalajski crveni pirinač i tajlandski crveni kargo pirinač, su duboko pigmentisane i sadrže impresivan niz hranljivih materija i korisnih biljnih jedinjenja. Ovaj tip ima više proteina i vlakana od sorti belog pirinča, ali ono što je kod njega posebno je sadržaj antioksidanata. Kao i crni pirinač, prepun je flavonoidnih antioksidansa, uključujući antocijanine apigenin, miricetin i kvercetin. Istraživanja pokazuju da crveni pirinač ima znatno veći potencijal za borbu protiv slobodnih radikala i da sadrži veće koncentracije flavonoidnih antioksidanata od smeđeg pirinča, piše Healthline. Flavonoidi mogu pomoći u smanjenju upale u vašem telu, održavanju nivoa slobodnih radikala pod kontrolom i mogu smanjiti rizik od hroničnih stanja. 

Crni pirinač 

Sorte crnog pirinča, kao što su indonežanski crni pirinač i tajlandski jasmin crni pirinač, imaju duboku crnu boju koja često prelazi u ljubičastu kada se kuva. Ovaj tip se ponekad naziva zabranjenim pirinčem, jer se kaže da je bio rezervisan za kraljevske porodice u staroj Kini, piše Healhtline. Istraživanja pokazuju da crni pirinač ima najveću antioksidativnu aktivnost od svih sorti, što ga čini hranljivim izborom. Crni pirinač je posebno bogat antocijaninima, grupom flavonoidnih biljnih pigmenata koji imaju moćna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Beli pirinač 

Belom pirinču je uklonjena ljuska, mekinje i klice. Iako ovaj proces produžava rok trajanja konačnog proizvoda, hranljive materije i korisna biljna jedinjenja koja se nalaze u mekinjama i klicama gube se tokom obrade. Kao rezultat toga, sadrži manje vlakana, proteina i određenih vitamina i minerala nego smeđi pirinač. Takođe ima mnogo manje antioksidansa od smeđih, crnih ili crvenih sorti. S druge strane, beli pirinač je često obogaćen vitaminima B i gvožđem. Stoga, određene vrste belog pirinča mogu zapravo imati više ovih mikronutrijenata od smeđeg pirinča. . Beli pirinač takođe ima viši glikemijski indeks od smeđeg pirinča, što je mera koliko određena hrana utiče na nivo šećera u krvi. Hlađenje belog pirinča nakon kuvanja omogućava stvaranje vrste vlakana zvanog otporni skrob, što može pomoći u smanjenju njegovog uticaja na nivo šećera u krvi.

Oglas

BONUS VIDEO


Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas