Oglas
· · Komentari: 0

Kako se pravilno koristi KLIMA UREĐAJ? Ovo je idealna temperatura

Tokom jakih vrućina, mnogi se pitaju kako je najbolje da radi klima uređaj - da li je bolje da ga povremeno uključujemo ili da radi stalno? Želimo da nam bude prijatno u stanu ili na poslu, ali je važno i da se uštedi na računima za struju.

1720783696_shutterstock_2151585871.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

U principu, najbolje je da se klima uređaj povremeno uključuje, to smanjuje potrošnju energije i račune za struju. Klima uređaji troše dosta struje kada rade kontinuirano.

Takođe, klima uređaji koji rade stalno brže se habaju, pa povremeno isključivanje može da produži njihov vek trajanja. Međutim, to ne znači da ruka treba da vam je stalno "na daljinskom upravljaču". Idealno je da postavite termostat na odgovarajuću temperaturu pa će uređaj sam regulisati svoj rad. To znači da je klima uređaj stalno uključen, ali se aktivira povremeno.

Ukoliko ste među onima koji biraju 17C stepeni, znajte da to nije u skladu sa savetima proizvođača. Savetuje se da klima ne bude podešena na manje od 20C stepeni, a neki čak idu i dotle da preporučuju 24-26°C tokom leta. Ovo se smatra energetski efikasnom temperaturom koja održava prostor prijatnim. 

Takođe, redovno čišćenje i servisiranje klima uređaja poboljšava njegovu efikasnost i produžava vek trajanja. To uključuje čišćenje filtera, provera rashladnog sredstva i čišćenje kondenzatora.

Ne treba izbaciti iz upotrebe pomalo zaboravljene ventilatore - oni pomažu u cirkulaciji hladnog vazduha, što omogućava da klima uređaj radi manje.

Naravno, važno je da prostor ima dobru izolaciju kako bi se sprečilo prodiranje toplog vazduha spolja i zadržavanje hladnog vazduha unutra. To uključuje zaptivanje prozora i vrata.

Podrazumeva se da koristite zavese ili roletne. Spustite ih tokom najtoplijih delova dana kako biste smanjili ulazak toplote kroz prozor. Mnogi klima uređaji imaju noćni režim koji smanjuje potrošnju energije tokom noći dok spavate, ali održava prijatnu temperaturu. Pročitajte i koja je najbolja temperatura za spavanje - u spavaćoj sobi.

(Lepa i srećna)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas