Ovi čudotvorni koštunjavi plodovi stižu iz Južne Amerike i veoma su bogati hranljivim materijama...
Ma koliko da se o njemu vode oprečni stavovi, indijski orah je izuzetan dar prirode, prijatnog mirisa i nežnog slatkastog ukusa kojem malo ko uspe da odoli. Najveći značaj ovog orašastog ploda, ogleda se u njegovoj moći da snižava loše holesterol, krvni pritisak pa čak i rizik od nastanka kamena u žuči.
Pročitajte još: Salata od CVEĆA i slatkiš sa LAVANDOM, pravo prolećno osveženje (RECEPTI)
Veoma je značajan za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, za zdravlje očiju, kostiju i mišića. Za njegova lekovita svojstva odgovoran je sastav bogat vitaminima i mineralima. Indijski orah sadrži pojedine elemente koji su veoma retki u prirodi, a nalaze se upravo u njemu.
Pročitajte još: Krofne bez kvasca? O da, i mnogo su ukusnije (RECEPT)
Ono što indijski oraščić razlikuje od drugih plodova je visoka koncentacija skroba, zbog čega se često koristi u prehrambenoj industriji kao neka vrsta gustina za supe, gulaše i mlečne deserte.
Odlična je i u prevenciji i lečenju anemije, „pelegre“, dermatitisa, a bitni su i za metabolizam masti, proteina, ugljenih hidrata na ćelijskom nivou
Odličan su izvor minerala, a posebno bakra, mangana, fosfora i magnezijuma. Pored toga, u njihov sastav ulaze i tiamin, vitamin B6, vitamin K, gvožđe, kalijum, cink i selen. Bitno je napomenuti da je u 100 grama indijskog oraha sadržano i 113 mg beta-sitosterola, koji je veoma redak i može se naći samo u malom broju namirnica, a koji se proučava zbog svog potencijala da smanji nivo holesterola u krvi.
Pročitajte još: Narodni recept za lečenje ŠTITNE ŽLEZDE prirodnim putem
Istraživanja ukazuju na to da ishrana bogata nezasićenim mastima, pomaže u zaštiti od koronarnih bolesti. Značaj indijskog oraha za zdravlje je u tome što snižavanju krvi pritisak i štite od srčanog udara, a time doprinosi i stvaranju pozitivnog lipidnog statusa u organizmu.
Ukoliko se osete neke promene u organizmu nakon njihovog konzumiranja, preporučuje se hitno obraćanje lekaru
Odlična je i u prevenciji i lečenju anemije, „pelegre“, dermatitisa, a bitni su i za metabolizam masti, proteina, ugljenih hidrata na ćelijskom nivou. Antioksidans koji sadrži je veoma redak, apsorbuje u očnoj jabučici, stvara UV zaštitu za oči i pomaže u prevenciji očnih degeneracija kod starijih osoba.
Ko ne sme da ga konzumira
Osobe koje su inače osetljive na orašaste plodove, vrlo verovatno će imati i neželjene reakcije na indijski oraščić. Reakcije mogu biti ozbiljne, pa čak i opasne po život, te je zbog toga poželjan oprez u konzumiranju.
Pročitajte još: Rešite se masne kože na licu pomoću čudotvornog tonika od votke
U indijskoj tradicionalnoj kuhinji ovi orasi se često koriste, kod nas to nije čest slučaj, pa ako planirate da ih ubacite u dnevni meni, budite umereni u doziranju. Ukoliko se osete neke promene u organizmu nakon njihovog konzumiranja, preporučuje se hitno obraćanje lekaru.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU