Da li jedete i belance i žumance ili odvajate jedno od drugog?
Belanca se često odvajaju od žumanaca je "reklamiraju" kao bolja namirnica od žumanca, ali koliko tu čega ima zdravog?
Belance i žumance
Žumanca imaju veći nivo holesterola i masti od belanaca, ali takođe imaju i veće nivoe kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i cinka. Višak natrijuma možda nije najbolji za naše telo, ali našem telu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanca obezbeđuju. Žumanca sadrži različite vitamine, od kojih je najznačajniji veliki procenat vitamina A.
Pročitajte još: Kukuruz DIJETA: Ishranom ojačajte pluća (JELOVNIK)
Belanca se koriste u svemu, od ishrane do nege kože, ali da li su zapravo toliko zdraviji od jedenja celog jajeta. Sastoje se uglavnom od proteina, što znači da ćemo duže da budemo siti, a ojačeće i naše mišiće Ovo je za njih definitivno pozitivno, ali jaja imaju dva dela s razlogom. Zato bi trebalo da jedemo oba dela jajeta kako bismo imali putpun obrok, naravno, ni u čemu ne treba da preterujemo.
Međutim, ukoliko je vaš cilj da smršate, belanca mogu da budu zdravija opcija. Imaju samo 25 kalorija po svakoj četvrtini šolje koju pojedemo.