Poznati ruski doktor Aleksandar Mjasnikov je otkrio da omiljena hrana Srba, ali i boranija - smanjuju rizik od nastanka raka čak za 50 odsto
Omiljena hrana Srba je moćno oružije u borbi s kancerom, tvrde ruski lekari. Poznati doktor Aleksandar Mjasnikov je otkrio: pasulj i boranija smanjuju rizik od nastanka raka čak za 50 odsto.
Pročitajte još: TRI imuno bombe koje treba piti popodne, a jedan je od listova koje BACAMO
LJudi su naučili da gaje pasulj još pre 7.000 godina, i od tada ova biljka služi mnogim narodima kao hrana i kao lek. U Starom Rimu gladiatori su jeli pasulj umesto mesa da bi održavali najbolju kondiciju: Rimljani su bili svesni da pasulj za razliku od svinjetine ili jagnetine nije teška, ali je energetski bogata hrana.
Od suvog pasulja su pravili puder za lice.
Žene su takođe volele ovu biljku i koristile je i za gastronomiju, i za kozmetiku. Poznato je da su u Drevnom Egiptu i Rimskom carstvu od suvog pasulja pravili puder za tadašnje lepotice - između ostalih i za Kleopatru.
Pročitajte još: RECEPT ruskog akademika LJudmile Grigorijevne Pučko koji UBIJA VIRUSE
"Pasulj junaka hrani" - kažu Srbi, i ruski lekari potvrđuju da je to živa istina. Aleksandar Mjasnikov, jedan od najpoznatijih doktora u Rusiji smatra pasulj jednom od najvrednijih namirnica na svetu. Prema rečima Mjasnikova, čovek može godinama da se hrani samo tim povrcem jer ono obezbeđuje skoro sve što je neophodno za organizam.
Pasulj i boranija junaka hrane Foto: Piksabej
Pasulj i boranija sadrže rekordnu količinu belančevina i zato mogu da budu adekvatna zamena za meso. Vlakna u sastavu ovog povrća poboljšavaju varenje i sprečavaju nastanak tumora.
Pročitajte još: Pojedite novogodišnju JELKU! Napravite čaj ili kupku,jer je lekovita
Doktor Mjasnikov tvrdi: budući da je pasulj izuzetno bogata vlaknima, ona može da smanji rizik od kancera čak za 50%. U pitanju je pre svega rak debelog creva, ali istraživanja su pokazala da ovo povrće takođe efikasno sprečava karcinom dojke, jajnika, materice, grla i druge vrste kancera. Šareni, crni i crveni pasulj imaju veće antikancerogeno i antimutageno dejstvo nego beli.
Pasulj sprečava rak debelog creva i karcinom dojke.
Ruski lekar posebno naglašava isceljujuća svojstva boranije: prema sadržaju antioksidanata, flavonojida, belančevine i korisnih polinezasićenih masti ona nadmašuje crveno vino, crnu čokoladu i zeleni čaj. Boranija, kao i pasulj u zrnu ima izraženo kardiozaštitno dejstvo. Ona značajno smanjuje opasnost od infarkta i moždanog udara - posebno kod pušača.
Pročitajte još: Lekovito, a ukusno: Stari ruski lek slatko od ŠIŠARKI (RECEPT)
Pasulj i boranija snižavaju nivo šećera u krvi i zato sprečavaju dijabetes i pomažu u lečenju ove bolesti. Mahune pasulja sadrže arginin koji ima slicno dejstvo kao hormon insulin Naučnici su otkrili i antibakterijska svojstva ovog povrća: ono se efikasno bori sa stafilokokom, salmonelom i drugim opasnim bolestima.
Lekovita je i voda u kojoj se pasulj kuvao, ali je važno na koji način se sprema.
Lekovito dejstvo nema samo pasulj nego i voda u kojoj se on kuvao, ali veoma je bitan način na koji se ovo povrće sprema.
Neka odstoji u vodi Foto: Piksabej
U sastavu pasulja ima više antikancerogenih sastojaka, među kojima su i lektini koji se efikasno bore sa malignim ćelijama. Lekovitost lektina nestaje ako se pasulj kuva na temperaturi višoj od 65 stepeni. Zato lekari preporučuju da prvo stavite oprani pasulj u hladnu vodu da odstoji 8 sati; nakon toga kuvajte ga na 50-60 stepeni. I ni slučajno nemojte da jedete sirovo ili sušeno zrno pasulja jer na takav način možete da se otrujete.
Pročitajte još: Čaj koji treba piti u JANUARU: Zovu ga SIBIRSKI, a može da se kupi u SRBIJI
Šta sprečava i leči pasulj:
- -kancer
- -dijabetes
- -srčana oboljenja
- -infekcije
- -miomu
- -bolesti mokraćnih puteva
- -bolesti bubrega
- -bolesti bubrega
- -bolesi jetre
- -tuberkulozu
- -anemiju
- -neplodnost
- -impotenciju
- -bronhitis
- -hipertrioza
- -osteoporozu
- -ekcem i kožne bolesti
- -mastopatiju
- -sinusitis
- -stres i depresiju
- -nesanicu
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU