Blitva je biljka koju zbog njenih posebnih svojstava treba jesti bar nekoliko puta mesečno.
Domaćice često zbog nedovoljne upućenosti prave grešku, i misle da je blitva sa zadebljalom stabljikom stara i odrvenela i da nije za upotrebu. Ali, baš naprotiv, ta sočna, debela i mesnata peteljka se peče i kuva.
Beta vulgaris je veoma korisna i zdrava povrtarska biljka i uzgaja se zbog njenog izuzetno hranljivog lišća.
Po listovima, dosta je slična cvekli, jedino što su kod blitve vitamini u listovima, a ne u korenastom delu. Kako se sadi blitva? Može da se seje od februara do juna, seme sejemo u redove na dubinu od 3 cm. Ako ste je gusto posejali, slobodno možete da je rasadite.
Pročitajte još: "DIJETA" ZA DUGOVEČAN ŽIVOT: 5 jednostavnih promena koje bi mogle dodati 10 GODINA vašem životu
Listove možete da sečete i da berete u toku cele godine, bez vađenja korena. Iz korena će da narastu novi listovi. Kada uberete listove, oni ne mogu dugo da ostanu sveži, i tada je najbolje da primenite zamrzavanje blitve.
Ona sadrži najmanje 13 različitih antioksidanasa, veoma česta je na menijima dijabetičara, zbog visokog procenta vlakana koji ne uzrokuje velike i nagle poraste šećera u krvi
Izuzetno je delotvorna kod podizanja imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Predstavlja idealnu namirnicu za održavanje telesne težine, i u tom smislu najbolja je blitva sa krompirom i limunovim sokom, jer obezbeđuje našem organizmu velike količine vitamina C. Osim što je bogata vitaminom C, sadrži još i vitamin B, magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, i mangan, a poseduje veliku količinu proteina, celuloze i ugljenih hidrata i biljnih ulja. Celulozna vlakna iz blitve su važna za ishranu jer za sebe vezuje višak vode i sve otrovne sastojke, takođe ubrzavaju prolaz hrane kroz creva i otklanjaju tegobe prilikom varenja.
Jača krv delujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a uz dodatak peršuna čisti krv i pospešuje izlučivanje mokraće, štiti sluzokožu tela i jača naše kosti.
Blitva kao lek
Ovo zeleno povrće je izuzetni prirodni antibiotik, a kao narodni lek može da se koristi za obloge rana sa listovima, a za lečenje bešike i bubrega daje se lagana čorba od blitve. Isto tako, dobra je i za oči kao i šargarepa, jer sadrži vitamin A i lutein, koji smanjuju rizik od bolesti oka, kao što je mrena.
Opšta preporuka za svaku domaćicu je da se na meniju makar jednom sedmično spremi blitva sa krompirom. Ona sadrži najmanje 13 različitih antioksidanasa, veoma česta je na menijima dijabetičara, zbog visokog procenta vlakana koji ne uzrokuje velike i nagle poraste šećera u krvi. Mnogima je omiljeno povrće jer je niskokalorična i vredna namirnica. Veoma je zasitna jer dugo ostaje u organima za varenje, dovoljno je da svakog dana unesete oko 200 grama ovog zelenog lekovitog povrća.
Recept za blitvu sa krompirom
Pre pripreme svežu blitvu dobro operite kako bi uklonili ostatke zemlje. Odsecite dno stabla sa korenčićima. Stablo i listovi se vremenski različito kuvaju, pa oštrim nožem odvojite stabljiku od listova i stavite da se kuha nekoliko minuta pre listova. Kod priprema pita, stabljika i listovi se kuvaju istovremeno.
– 1kg blitve
– 4 manja krompira
– od 4 do 5 čena belog luka
– 250 ml maslinovog ulja
– so
Priprema:
Očistite beli luk i iseckajte ga na sitno, uz dodatak maslinovog ulja, zbog boljeg ukusa uradite to bar 1h pre pravljenja jela kakvo je blitva sa krompirom. Operite krompir, ogulite ga i isecite na kocke koje su veličine zalogaja i stavite u posoljenu vodu sa se kuva. Blitvu dobro operite kako smo objasnili i isecite stabljiku. Potom isecite lišće na centimetar – dva širine. Kada je krompir gotov, izvadite ga sa rešetkastom kašikom, a isečenu blitvu ubacite da se kuva u istoj vodi.
Kuvajte je oko 7 minuta. Kada prođe 7 minuta, procedite je i prelijte hladnom vodom, boja će tako da ostane izrazito zelena. Stavite tiganj na šporet i sipajte beli luk sa maslinovim uljem koji ste predhodno pripremili. Posle jednog minuta prženja, dodajte krompir i dobro isceđenu blitvu. Pržite uz mešanje oko dve minute kako bi se arome pomešale. Prijatno!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU