Oglas
· · Komentari: 0

Pet namirnica bogatih vitaminom E: Telo ga ne proizvodi, pa bi trebalo da se okrenemo hrani

Vitamina E je snažan antioksidans i hranljiva materija rastvorljiva u mastima, što znači da mu je potrebna mast da bi se apsorbovao

1663242415_almonds-ga950afd92_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Uglavnom funkcioniše kao antioksidant ili koristan molekul koji se bori protiv slobodnih radikala. Povezujemo sa zaštitom kože od oštećenja od sunca i održavanjem kolagena, ali ovaj nutrijent je takođe uključen u pomaganje imunološke funkcije i pravilnog protoka krvi. Jednostavno rečeno, vitamin E je važno jedinjenje za opšte zdravlje.

Pošto telo ne može da proizvede sopstveni vitamin E, moramo da ga potražimo u hrani oko nas. Srećom, nalazi se u brojnim namirnicama,  tako da nije teško dostići preporučenu količinu od 15 miligrama dnevno, piše Real Simple.

Izvori vitamina E

Bademi

Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, a slede ga lešnici. Ovi orašasti plodovi su takođe sjajni izvori dijetalnih vlakana i polinezasićenih masti zdravih za srce.

Pročitajte još: Najbolje namirnice za jesen prema mišljenju stručnjaka: Šta bi trebalo da dodamo ishrani

Semenke

Sledeći put kada poželite nešto hrskavo, posegnite za semenkama biljaka. Semenke suncokreta su posebno bogate vitaminom E. Ove semenke takođe mogu da dodaju ukus i teksturu brojnim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate i supe, pa biste i na taj način mogli da ih uključite u ishranu.

Ulja

Pošto semenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, nije iznenađenje da su njihova ulja jednako vredna pažnje.

Lisnato zelenilo

Povrća poput ovog su ukusna i prepuna vitamina E. Neke od najboljih opcija uključuju spanać i blitvu, koji obe nude oko 2 miligrama vitamina E po pola šolje.

Pročitajte još: Drevni narodi su je nazivali ELIKSIROM MLADOSTI: Ovu ukrasnu LEKOVITU biljku morate imati u svom domu

Avokado

Avokado je još jedan sjajan izvor vitamina E, koji nudi oko 4 miligrama na 100 grama. Druge hranljive materije u avokadu uključuju kalijum, vitamin K i riboflavin. Takođe sadrži vlakna, koja su od vitalnog značaja za zdravo varenje, snižavanje holesterola i održavanje nivoa šećera u krvi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas