Mladi luk izvor vitamina B grupe, a susam je fantastičan za ublažavanje bolova.
Osim što doprinosi bogatijem ukusu obroka, mladi luk je i prava riznica važnih nutrijenata. Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom nivou vitamina K.
Pročitajte još: Smirivanje panike u stresnim situacijama: Naučite TEHNIKU DISANJA
Tu su još i vitamin E, te vitamini grupe B - tiamin (B1), riboflavin (B2), nijacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9). Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, fosfor, sumpor, magnezijum, hrom kao i neki vredni, a ređe prisutni u svakodnevnim namirnicama, poput selena, mangana, fluora i kobalta.
Foto: Piksabej
Pročitajte još: Svi smo bar jednom "pucali kostima", a zbog ove navike mladić je završio u bolnici
Susam podmlađuje
Susam se svrstava među namirnice koje usporavaju staranje. Razlog je u supstancama sezamolin i sezamin, koje snižavaju holesterol i krvni pritisak, povećavaju količinu vitamina E i štite jetru od oštećenja izazvanih dejstvom slobodnih radikala.
Osim toga, susam ima moć da ublaži upale i bolove izazvane reumatoidnim artritisom. Susam je inače odličan izvor vitamina B grupe, bakra, mangana, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i selena.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU