Peršun je začinska biljka koja se koristi u svežem stanju tokom cele godine, a jelima daje posebnu aromu.
Peršun, pored specifičlnog i prijatnog ukusa i mirisa, ima i brojne blagodeti po zdravlje.
Peršun je je bogati izvor askorbinske kiseline, karotena, vitamina B1, B3, K, folne kiseline, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, inulina, flavonoida, glikozida, eteričnih ulja. Zbog visokog i uravnoteženog sadržaja kalijuma i kalcijuma, podstiče zdravlje kardiovaskularnih oboljenja. Prisustvo selena u peršunu čini ga biljkom koja se uspešno bori protiv upala. U medicinske svrhe koristite se stabljika sa listovima, koren i seme. Takođe, ova biljka je izuzetna za regulisanje metabolizma, izbacivanje viška tečnosti iz tela i detoksikaciju.
Pročitajte još: Da li ste znali za 12 VRSTA MEDA?! Svaki pomaže kod specifičnih zdravstvenih tegoba, evo i kod kojih
Zašto je dobar peršun?
U staroj Grčkoj i Rimu peršun se dugo gajio kao ukrasna biljka, često su kuće bile ukrašene zelenilom, lišće je korišćeno za pletenje venaca, koji su krunisali pobednike pobednike igara. Sam Herkul se u svečanim trenucima kitio peršunom. Peršun je simbolizovao slavu i radost. U srednjem veku, plemenite dame su dopunjavale svoju luksuznu odeću sa vezama od peršuna i korijandera.
Evo kod kojih stanja pomaže peršun, kako ga koristiti i kako deluje na organizam:
Pomaže da smršate
Seme peršuna se koristi u biljnom čaju za gubitak težine. Da biste to uradili, pomešajte 15 g semena peršuna, 40 g bokvice, 15 g korena peršuna, 15 g korena maslačka, 15 g listova nane. Pomešajte dve kašike smeše sa 2 šolje ključale vode, ostavite da odstoji 30 do 40 minuta, filtrirajte, pijte ujutru na prazan stomak.
Peršun za oštrinu vida
Iznenađujuće koristan sok od peršuna, pomešan sa sokovima od šargarepe i celera, koristi se za prevenciju očnih oboljenja. Odvar od peršuna se koristi kao profilaktičko sredstvo za očuvanje vida, pa ga je veoma korisno dodavati u sva jela.
Pročitajte još: Koristite ih svakodnevno, a ne znate da su oni LEGLO zaraze: Ovo su PET najprljavijih mesta u KUHINJI
Peršun reguliše nivo šećera u krvi i preporučuje se osobama koje imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes.
Peršun za jačanje desni i osvežavanje daha
Sok od peršuna jača desni. Ako žvaćete mešavinu semena peršuna sa cvetovima lavande, uzetih u jednakim razmerama, možete eliminisati loš zadah.
Peršun za dobro raspoloženje
Zahvaljujući litijumu koji se nalazi u peršunu, ova zelena biljka deluje smirujuće i na nervni sistem.
Peršun za ljubav
Veruje se da odvar od peršuna ima blago stimulativno dejstvo i da je koristan i za muškarce i za žene. Pored toga, seme peršuna se preporučuje za upotrebu kod upale prostate i neredovnog menstrualnog ciklusa.
Peršun protiv urinarnih infekcija i kod upale mokraćnih kanala
20 g grubo naseckanog peršuna prelijte sa 2,5 l vode, pokrijte posudu i kuvajte pet minuta. Ostavite čaj da odstoji oko 15 minuta, procedite ga i popijte tokom jednog dana.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU