Rezultati novog istraživanja pružaju novo objašnjenje o tome zašto neki ljudi vole povrće, a drugi, posebno deca - ne.
Neugodnost u ustima koju deci izaziva brokoli mogla bi biti osnovni krivac za uobičajeno odbacivanje ovog povrća, pokazalo je novo istraživanje.
Istraživači u Australiji otkrili su da enzimi iz grupe povrća kojoj pripadaju kelj, karfiol, kupus i brokoli, mogu da stvore dugotrajne neprijatne mirise kada su u kombinaciji sa bakterijama iz pljuvačke.
Zašto većina ne voli brokoli?
Stručnjaci su u članku objavljenom u Journal of Agricultural and Food Chemistry, naveli da roditelji, isto kao i njihova deca, imaju sličan nivo mirisa, sugerišući da dele istu vrstu mikrobioma - bakterija - u ustima.
Pročitajte još: Na Havajima postoji decenijama zabranjena turistička atrakcija: Šta su "Stepenice ka nebu"
Ali, iako deca često odbijaju povrće, čini se da odrasli vremenom nauče da tolerišu mirise, pa sa brokolijem imaju manje problema.
- Interakcije između povrća kao što su karfiol i brokoli i ljudske pljuvačke mogu uticati i na razvoj mirisa u ustima, što se onda povezuje sa individualnom percepcijom obroka i jela koje to povrće sadrži - napisao je u časopisu tim istraživača, predvođen Damijanom Frenkom.
Intrigantan je nalaz da postoji i značajna veza između srodnika po ovom pitanju.
Navedene vrste povrća sadrže jedinjenje koje se naziva S-metil-L-cistein sulfoksid koje ima snažan sumporovit miris, kada na njih deluju određeni enzimi.
To je isti slučaj sa enzimima bakterija koje se nalaze kod ljudi u usnoj duplji. Prethodne studije pokazale su da odrasli imaju različite nivoe ovog enzima u pljuvački, ali do sada nije bilo poznato da li je to isto za decu, i da li to utiče na njihove preferencije u ishrani.
Tim iz australijske Nacionalne agencije za nauku, otišao je korak dalje i identifikovao glavna jedinjenja u sirovom i kuvanom karfiolu i brokoliju. Zatim su zatražili od 98 parova dece i roditelja (deca su bila starosti od šest do osam godina) da ocene ključna jedinjenja mirisa.
Objašnjavajući koliko bi mirisi povrća mogli biti neprijatni za mlade, dr Frenk, stručnjak u istraživanju hrane i čula sa Univerziteta u Sidneju, rekao je da bi „u osnovi ovaj miris mogao da se uporedi sa mirisima životinja u raspadanju i mirisom puštanja vetra".
Pročitajte još: Šta ste prvo videli na ovoj slici otkiće vam šta se nalazi u vašem SRCU
Tim naučnika je zapravo pomešao uzorke pljuvačke sa sirovim karfiolom u prahu i analizirao vrste jedinjenja koja su nastala tokom vremena. Utvrdili su velike razlike među pojedincima po pitanju toga kako reaguju na dobijene mirise.
Deca su obično imala slične doživljaje ukusa i mirisa kao i njihovi roditelji, što istraživači objašnjavaju prisustvom sličnih mikroba kod članova jedne porodice.
Prema nalazima, deca čija je pljuvačka proizvodila velike količine jedinjenja sumpora najviše su „mrzela da jedu sirovo povrće poput brokolija", ali ovaj odnos nije primećen kod odraslih, koji su vremenom verovatno naučili da tolerišu ukus.