Ako ste zabrinuti za svoj unos šećera, to nije bez razloga jer većina ljudi konzumira previše šećera.
Mnoge zdravstvene beneficije povezane su sa redovnim konzumiranjem voća. Između ostalog, preporučuje se jedenje voća kako bi se zadovoljile potrebe za šećerom, kojih je, srećom, u voću znatno manje nego u slatkišima, kolačima i sličnim namirnicama.
Dijetetičarke Erika Barera i Kolet Miko izdvojile su nekoliko vrsta voća koje su veoma zdrave i poznate po tome što ne sadrže mnogo prirodnog šećera u kojima možete da uživate bez brige o višku kalorija.
Breskve
Breskve imaju manje od 13 grama šećera i sadrže druge hranljive materije kao što su vlakna, kalijum, vitamini A i C.
Takođe sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna.
Rastvorljiva vlakna drže nivo holesterola pod kontrolom, dok nerastvorljiva pomažu u varenju, sprečavajući zatvor.
Grejpfrut
Dijetetičari su izdvojili grejpfrut kao voće sa niskim sadržajem šećera; polovina grejpfruta sadrži manje od 11 grama šećera.
Prirodnom voćnom soku sa drugim agrumima.
Pomorandže
Iako je sok od pomorandže bogat šećerom, to nije slučaj sa samim voćem, jer za jednu čašu soka obično su potrebne do tri pomorandže.
Jedna cela pomorandža sadrži 12 grama šećera i dobar je izvor vlakana, vitamina C i esencijalnih hranljivih materija kao što su kalijum i folna kiselina.
Jagode
Jagode su popularno voće poznato po svojim prednostima. Imaju malo šećera, samo sedam grama po šoljici jagoda.
Kombinacija vlakana, antioksidanata i kalijuma u jagodama odlično utiče na zdravlje srca i kože.
Maline
Jedna šoljica malina sadrži pet grama prirodnog šećera, a poznate su i kao voće koje je malo kalorija i neverovatno bogato vlaknima.
Samo jedna šoljica sadrži osam grama vlakana, što je više od četvrtine preporučenog dnevnog unosa od 25 do 34 grama za odrasle osobe.
(Kurir)
BONUS VIDEO: