Poseban program ili plan rada, koji obuhvata potpunu bezbednost hrane koja odlazi ka krajnjem korisniku, već celu deceniju kontroliše HACCP ili HASAP sistem, kao svojevrsni nadzorni „organ“ koji drži sve pod kontrolom.
Bez obzira koja grana prerade ili rada sa hranom bila, ovo je sistem koji za svaku delatnost ima tačna pravila kojih se moraju pridržavati svi zaposleni, a koja najpre utiču na određena pravila postojanja i izgleda radnih prostorija. Tako je i kada su restorani u pitanju. Danas se renoviranje, posebno dela kuhinje, ne može isplanirati van ovog sistema i pravila.
Kroz neka renoviranja se vodite ukusom i stilom, neka će zavisiti od postojećih pravila, a neka od potrebe da gostima ulepšate svaki momenat, zato evo nekoliko saveta koji će vas kroz kvalitet sprovesti do dobrog poslovanja.
Najvažnije stavke za renoviranje kuhinje restorana
Kada započnete izmene kuhinjskog dela restorana, prostora gde kompletna magija u stvari i počinje, potrudite se da svojim zaposlenima obezbedite najbolje moguće oruđe za rad. To znači mašine i uređaje koji će pratiti njihovu umešnost. Van toga, pločice za kuhinju, kada budu postavljane, neka ispoštuju upravo HASAP sistem.
Pločice za kuhinju, pored toga što moraju da budu vrlo kvalitetne, u kuhinjskom prostoru moraju da budu i do plafona, što pomaže održavanju higijene na visokom nivou. Pored pravila koja se tiču pločica za kuhinju, ono šta dolazi kao uslovljavanje od pomenutog sistema jeste da postoji jasan znak protiv duvanskog dima, kao i osoba zadužena za kontrolu, da su tu PP aparati, ormarić prve pomoći, kao i dokaz da se ispunjavaju svi higijenski uslovi. Bitno je da se svi ovi uslovi ispune za bilo koji restoran. Beograd, recimo, nudi širok izbor restorana, kafana, ali bez obzira na ponudu, stil, lokaciju, uvek će dobro poslovati oni koji najpre nude dobru uslugu, a to su higijena, ljubaznost i komfor.
Higijenski uslovi
Kada govorimo o higijenskim uslovima, renoviranjem bi trebalo da se potrudite da prate najlakši mogući način održavanja higijene kako površina, rada, tako i kompletne hrane. Naravno, održavanje je ključna stvar, čišćenje, ali određene stvari, poput udaljenosti otpadaka od površina i mesta gde se otpaci bacaju, sistem kretanja napravljen tako da se ništa ne prenosi s jedne na drugu stranu, što bi dodatno uprljalo prostor i proizvode, sve su stvari na koje bi trebalo najpre obratiti pažnju kada se već stvaraju određene promene.
Vinske vitrine za bolju brigu o gostima
Vratimo se na trenutak priči o novim uređajima koje bi valjalo uneti u restoran tokom njegovog opremanja ili renoviranja. Ako šef kuhinje dobije vrhunski šporet, industrijski, savršenu pećnicu i tako dalje, zašto osoblje restorana ne bi dobilo vinske vitrine? Lepo je to što restorani u Beogradu često imaju izložene, jasno vidljive vinske vitrine, što je dobar potez, budući da svaki gost koji se iole razume u vina zna da će dobiti posluženo vino na najboljoj mogućoj temperaturi.
Svako vino zahteva određenu temperaturu, baš kao što svako vino ima pravilo uz koju hranu najbolje ide, pa iako možda nije deo HASAP sistema, jeste deo sistema dostizanja ozbiljnog kvaliteta i zadovoljstva gostiju, a to je ono najbitnije u celokupnom procesu. Ostaviti utisak koji nagoni da se vrate.