Sezona lubenica je počela, rafovi u marketima i tezge na pijacama su pune, a mnogi građani je uveliko kupuju kako bi se osvežili i rashladili naročito tokom toplih dana.
Međutim, neretko se dešava da kupimo lubenicu koja nije dovoljno zrela, a samim tim i nije dovoljno slatka. Ovo su korisni saveti koje treba da imate na umu kada kupujete lubenicu kako biste odabrali najslađu.
Jedan od najvažnijih saveta je da je podignete. U zreloj lubenici je 92 odsto vode i oko šest odsto šećera. Donji deo lubenice bi trebalo da bude žućkast jer dok je lubenica sazrevala na suncu, on je bio okrenut ka tlu, pa što je tamniji. Ako je bled ili se uopšte ne izdvaja bojom od ostatka, to znači da je lubenica prerano ubrana.
Takođe, zrela lubenica je tamno zelena i mat. Ako je sjajna, velike su šanse da je manje slatka.
(Alo)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU