Zahvaljujući obilju sorti koje se međusobno razlikuju u nijansama ukusa, sočnosti, svako može naći voće po svom ukusu.
Drugi razlog za češću kupovinu krušaka, pored gastronomske, su njihove izuzetne zdravstvene dobrobiti.
Kada se jedu kruške?
Uvek! Prema periodu sazrevanja postoje letnje, jesenje i zimske kruške, pa je „sezona“ ovih plodova veoma duga. I bez obzira na doba godine, kruške su bogate antioksidantima, vitaminom C, kalijumom i dijetetskim vlaknima.
Pročitajte još: ŠEST namirnica koje sprečavju gljivice: Rešite se uporne KANDIDE
Šta se onda dešava?
Struk vam je sve tanji
Kruške vam zaista pomažu u mršavljenju - što je dokazala grupa naučnika sa državnog univerziteta Florida. U ispitivanju, koje je trajalo 12 nedelja, učestvovalo je 40 muškaraca i žena starih između 45 i 65 godina. Oni koji su redovno jeli dve srednje kruške uspeli su da smršaju primetnije i značajnije od grupe koja je popila čašu pića uporedivog sadržaja kalorija. Naučnici naglašavaju da je dijetetski efekat kruške rezultat njenog uticaja na metabolizam, a ne smanjenja unosa kalorija.
Pomažu u mršavljenju.
Vaša probava se poboljšava
To je zbog činjenice da su kruške - posebno njihove tvrde sorte - veoma bogate dijetalnim vlaknima i polifenolima, koji nežno stimulišu creva. Drugim rečima, oni koji svakodnevno jedu kruške, o probavnim problemima znaju samo iz druge ruke.
Pročitajte još: Obavezno prilegnite posle ručka! Evo koliko je važan i koliko mora trajati POPODNEVNI ODMOR
Smanjuje se rizik od dijabetesa
Dokazano velikim istraživanjima sprovedenim u Sjedinjenim Državama tokom perioda od kasnih osamdesetih do ranih 2000-ih godina ispostavilo se da redovnim konzumiranjem krušaka (i jabuka, ali sada ne o tome) značajno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kod ljudi svih starosnih grupa.
Vaš imunitet jača
Neverovatno je, ali istinito: jedini vitamin koji se nalazi u kruškama je vitamin C. Ali ima ga toliko da će samo nekoliko plodova dnevno najmanje tri puta nedeljno u potpunosti pokriti telesnu potrebu za askorbinskom kiselinom.
Već ina vitamina C sadržana je u kori kruške, pa je ne treba bacati.
Pročitajte još: POVRĆE koje bi trebalo da se nalazi na vašem meniju: Da li ste nešto od ovoga zaboravili
Zašto ne treba jesti kruške na prazan stomak?
Razlog je isti visok sadržaj vlakana, što kruške čini "pomagačima" za varenje. Činjenica je da hrana bogata grubim vlaknima iritira sluznicu želuca i creva ako se jede na prazan stomak. To može izazvati bolove u trbuhu, grčeve i povećati prirodnu pokretljivost creva.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU