Dinju čini 95 posto vode, niski procent šećera, odličan ukus i miris.
Dinja je izuzetno je bogata vitaminima i mineralima. Sadrži veliki procenat vitamnina c, b, beta karotena, kao i kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i bakra.
Bogatija vitaminima od lubenice
Takođe, dinja sadrži tri puta više kalijuma od lubenice.
Pročitajte još: Nemojte skidati KOŠTICE iz LUBENICE: Evo zašto je dobro da ih jedete
Voda iz dinje stimuliše rad bubrega, reguliše krvni pritisak, a visok nivo vlakana pomaže varenje.
Dinju možete da jedete koliko god poželite, a ovo su razlozi zboh kojih treba da je jedete što češće.
Idealna je za detoksikaciju organizma i kod nadimanja. Sadrži 300 miligrama kalijuma na 100 grama ploda, i pomaže telu da se reši viška natrijuma, i tako snižava visok krvni pritisak.
Sok od dinje se ranije koristio za ublažavanje bola, pa se predlaže da bolno mesto namažete sokom od ceđene ili sitno seckane dinje.
Umiruje opekotine i ubod
Takođe, parče hladne dinje umiriće opekotine kao i ubod insekata.
Pročitajte još: Ostavite bademe da "prenoće" u VODI pre konzumiranja: Razlog će vas ODUŠEVITI
U narodnoj medicini dinja se koristi za osveženje i umirenje, kao i za kamen u bubregu, bolest želuca i creva.
Dinja ne goji, pa je idealan obrok ako želite da smršate.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU