Preporuka nutricionista.
![1605966946_Depositphotos_73541343_s-2019.jpg](/cache/images/0/d/9/2/f/0d92fcf815c4587ec0eb2375012d935468a190b9.jpg)
Bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, cvekla je pravi "eliksir zdravlja". Nutricionisti je posebno preporučuju u dijetalnoj ishrani, za čišćenje organizama od toksina i jačanje imuniteta.
Sadrži gotovo sve važne minerale - kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, fluor, jod, sumpor, litijum i brom, kao i vitamine C, B1, B2 i B12.
Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje cvekle sprečava gubljenje minerala iz kostiju i zuba, usporava starenje i pojavu ateroskleroze, podstiče rad creva.
Pročitajte još: Broj MLADEŽA na koži pokazatelj je rizika za pojavu MELANOMA
Zahvaljujući betaninu i betainu, pospešuje razmenu materija, reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola, čuva krvne sudove i podstiče rad jetre. Budući da sadrži veću količinu gvožđa i pigment antocijan koji joj daje crvenu boju, cvekla je izuzetno korisna u lečenju malokrvnosti.
Pročitajte još: Kakve POSLEDICE korona ostavlja na mozak?!
Preporučuje se i u slučaju gripa, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca. I to nije sve. Ovo lekovito povrće blagotvorno deluje na nerve i rad mozga.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU