Doručak je najvažniji obrok, i zbog toga treba voditi računa o izboru namirnica.
Ovo su najčešće namirnice koje se uzimaju kao prvi obrok, a trebalo bi ih izbegavati jer organizam neće dobiti ono što mu je potrebo za početak dana.
Peciva
Najjednostavnije rešenje za doručak, posebno kod onih koji su na poslu i nemaju vremena da se hrane zdravo, jesu razna peciva iz pekare. Međutim, peciva nisu dobra za naš organizam jer tada unosimo puno aditiva, belog brašna, soli, šećera i masti koje nam nisu potrebne, a ne unosimo nutritivne vrednosti koje su neophodne.
Pročitajte još: Zdrav doručak koji može biti OPASAN PO ZDRAVLJE: Izbegnite LOŠU KOMBINACIJU namirnica
Voćni sokovi i voćni jogurti
Bez obzira na natpise na ambalaži, kupljeni sokovi su puni šećera i sa njima ne bi trebalo započinjati dan, a isti je slučaj sa voćnim jogurtima, kao i onima sa manje mlečne masti. Stručnjaci tvrde da mlečni proizvodi sa malim procentom masnoća ne sadrže dovoljno proteina i upravo zbog toga će se brže osetiti glad.
Obilan doručak
Klasičan doručak podrazumeva pržena jaja, viršle, suhomesnate proizvode, sireve i slične namirnice. Međutim, velike količine masti iz tako kaloričnog doručka najpre nisu zdrave, a i završiće tamo gde ne želite - a to je u masnom tkivu. Takođe, organizam neće dobiti potrebne vitamine, minerale i vlakna. Stoga, ako volite jaja za doručak, najbolje bi ih bilo skuvati i kombinovati uz dvopek i čaj.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU