Jedan mali trik - ali zaista genijalan
Riba je ukusna, hranljiva, lako se i brzo priprema i ide uz bilo koji prilog. Međutim, riba se odmah zalepi za tiganj ili roštilj.
- Čak i ako ribu i roštilj ili tiganj namažete uljem, još uvek postoji šansa da se riba zalepi i da se jelo pokvari. A onda će roštilj morati dugo da se struže - objašnjava kuvar Niki Sizemore.
Maslinovo ulje se dobro slaže sa ribom, ali zbog konzistencije lako otiče. Isto je i sa puterom – ribu čini ukusnijom, ali se lako topi i sagoreva. Ovaj kuvar je predložio jednostavan lajf hak: samo ravnomerno namažite majonez sa obe strane cele ribe ili fileta pre prženja.
Pročitajte još: Trebalo bi da naučite da ĆUTITE O OVIH 5 STVARI - odmah će vam krenuti u životu
- Majonez su u suštini kapljice ulja suspendovane u maloj količini tečnosti, tako da obavlja istu funkciju kao i obično ulje, ali njegova konzistencija pomaže da se bolje zalepi za ribu. Sloj masti na spoljašnjoj strani ribe sprečava njeno lepljenje i takođe zatvara sokove, održavajući meso sočnim - kaže Sizemore.
Majonez dobro prijanja na proizvod i ne izgore u potpunosti tokom kuvanja, što ga čini pravim poklonom za ljubitelje ribe. Gotovo jelo će se lako odvojiti od roštilja ili tiganja, a pritom će ostati mekano i dati savršenu tanku koru ili one veoma lepe pruge sa roštilja.
Majonez neće promeniti ukus pržene ribe, od čega se mnogi plaše. Pošto je kvalitetan i dobar majonez neutralnog ukusa, ne bi trebalo da se oseti nakon kuvanja ribe. Ali ako želite da riba bude mirisna, dodajte bilje i začine. Inače, majonez je takođe koristan ovde - on će zadržati začine i omogućiti ribi da se upije u njih.
Uzgred, Sizemore upozorava da treba biti oprezan sa biljem - oni takođe mogu da izgore. „Delikatno bilje — estragon, cilantro, peršun i bosiljak — manje je otporno na toplotu i može da izgori, dajući ribi neprijatan ukus i miris. Koristite ih kao prilog. Ali majčina dušica, žalfija, origano i ruzmarin će dodati svež ukus i aromu bez gorenja.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU