Beli luk odlično ide uz mnoga jela, a veoma je dragocen i za naše zdravlje zbog čega ga lekari posebno preporučuju zimi i u vreme sezonskog grupa i virusa
Da bi što duže zadržao svežinu treba ga dobro čuvati, baš kao i začinsko bilje poput bosiljka, origana i žalfije.
Pročitajte još: Znate li kako se pravilno jede PARMEZAN? Italijani koriste pravilo TRI KORAKA
Jedan od načina je da beli luk držite u pletenoj korpici ili mrežastoj vreći, na temperaturi od 15 do 18 stepeni, pri blagoj vlažnosti.
Drugi vid čuvanja je u frižideru, i to u delu koji je namenjen za voće i povrće. Beli luk treba upotrebiti čim ga izvadite iz frižidera. Ukoliko ga ostavite duže na sobnoj temperaturi, ubrzo će početi da se raspada. Možete ga usitniti u blenderu, zatim spakovati u posudice za led i zamrznuti, a po potrebi izvaditi kockicu-dve i staviti u jelo tokom kuvanja.
U blender možete dodati i malo maslinovog ulja i začina poput ruzmarina ili bosiljka, pa time začiniti hranu. Možete ga ispeći u rerni, a kada poprimi smeđu boju i dobro se ohladi, stavite ga u plastičnu posudicu i zamrznite.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU