Ukoliko volite biljna mleka, preporučujemo vam da probate mleko od krompira.
Nakon lešnikovog, kokosovog, ovsenog, bademovog i drugih biljnih varijanti mleka, sada se na svetskom tržištu pojavilo i mleko od krompira, za koje svetski mediji pišu da je pravi hit.
Prva ga je predstavila švedska kompanija "Veg of Lund", koja je svoje krompirovo mleko nazvala "Dug".
Pročitajte još: Opušta mišiće i umiruje telo: Jeste li čuli za ČAJ od BANANE?
Recepturu po kojoj ga prave dobili su od profesorke Eve Tornberg s Univerziteta Lung, koja je 2017. napravila kremastu "emulziju od krompira", a potom ga ova firma predstavila kupcima u Švedskoj, Kini i Velikoj Britanij,i u tri varijante: original, "barista" i nezaslađeno.
Navodno, mleko od krompira sadrži mnoštvo antioksidanata, esencijalne hranljive materije poput vitamina C i B12, kalijuma, magnezijuma i vlakana, a ukus mu je neutralan, pa uglavnom može da se obogati sastojcima koji će mu pružiti aromu, kao i da se koristi za kuvanje.
Ubrzo nakon što je ova varijanta biljnog mleka privukla pažnju javnosti, pojavilo se mnogo recepata za pripremu mleka od krompira kod kuće, a ovo je najjednostavniji:
Sastojci:
3 šolje tople vode
1 veliki krompir
malo soli
1 kašičica ekstrakta vanile
šaka seckanih bacema
2 kašike meda
Priprema:
Oljuštite krompir, pa ga skuvajte u trima šoljama tople vode, uz prstohvat soli. Potom isecite krompir i stavite ga u blender, sipajte vodu u kojoj se kuvao, dodajte ekstrakt vanile, med, bademe i blendujte najmanje pet minuta. Na kraju ga procedite kroz gazu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU